Na hlavný obsah

Čím viac zelených striech v mestách máme, tým sme lepšie adaptovaní na výkyvy počasia, tvrdí odborník

Aké sú ďalšie výhody zelených striech a dažďových záhrad?

Čím viac zelených striech v mestách máme, tým sme lepšie adaptovaní na výkyvy počasia, tvrdí odborník
Zelená strecha Karáčoniho paláca v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Zelené strechy a dažďové záhrady pomáhajú mestám zlepšovať kvalitu ovzdušia a v lete ochladzujú mestské prostredie. Pomáhajú tiež zvládať extrémne dažde.

Hoci ich na Slovensku vidíme oproti iným európskym krajinám menej, podľa špecialistu zo spoločnosti Corvin Igora Bubeníka sa najmä počas septembrových extrémnych dažďov a záplav osvedčili.

„Po tom víkende, kedy došlo k záplavám, tá dažďová záhrada dokázala absorbovať všetku vodu. Dokonca sa ani nenaplnila. Čiže tam mala ešte stále väčšiu kapacitu,“ vysvetlil v Ranných správach.

Výhodou zelených striech a dažďových záhrad je okrem iného aj znižovanie teplôt v mestách. „Mestá, tým, že sa tam nachádza veľa spevnených betónových povrchov, akumulujú teplo. Počas leta aj počas bežných dní je v nich oveľa teplejšie ako v prírode v okolí,“ priblížil Bubeník.

Bežné strechy navyše teplo zadržia a počas noci ho sálajú do okolia. „Zelené strechy okamžite vychladnú a keď ešte naprší, tak popri tom vyparovaní sa vzduch zvlhčuje a ochladzuje,“ dodal Bubeník.

Zelené strechy a dažďové záhrady by sa podľa neho mali najmä v mestách využívať masovo. „S každou zelenou strechou a dažďovou záhradou, ktorú v meste máme, sa o niečo lepšie adaptujeme na klimatické zmeny a na takéto výkyvy počasia,“ vysvetli.

Bežnosťou sú v krajinách Škandinávie či v Nemecku. „Vidíme ich na školách, v parkoch či popri cestách. Tam to budujú už niekoľko desiatok rokov, pretože vedia, aký je ten efekt,“ skonštatoval Igor Bubeník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko