Na hlavný obsah

Čo jedia ukrajinskí vojaci na fronte? Kvôli nekvalitným potravinám prichádzajú o zdravie a vypadávajú im zuby

Vojaci sa na kvalitu jedla sťažujú dlhodobo.

Čo jedia ukrajinskí vojaci na fronte? Kvôli nekvalitným potravinám prichádzajú o zdravie a vypadávajú im zuby
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Diego Herrera Carcedo/ANADOLU/Anadolu via AFP/Profimedia

Novinári ukrajinského portálu antikorupčného centra NGL media zistili, že konzervy, ktoré jedia vojaci na fronte, nespĺňajú štátom stanovené normy. Laboratórium, kde sa dostalo na rozbor jedlo pre armádu, zistilo, že z desiatich konzerv len tri spĺňajú požadovanú kvalitu.

Vojaci sa na kvalitu sťažujú dlhodobo

Vojaci sa na kvalitu jedla dodávaného na front sťažujú dlhodobo. Jeden z ukrajinských dôstojníkov portálu NGL media dokonca povedal, že kvôli strave v zákopoch prichádzajú mladí ľudia o zdravie, napríklad im vypadávajú zuby.

Antikorupčné centrum požiadalo o analýzu laboratórium a to jeho domnienky potvrdilo. Vo ôsmich konzervách jednej zo šarží bolo miesto 60 percent iba 20 percent mäsa. Navyše toto “mäso” boli len šľachy, kosti a väzy, ktoré v takýchto potravinách nemajú čo hľadať, dodáva ukrajinské NGL media.

Nižšíá bol aj podiel tuku – len asi 14 percent, hoci podľa noriem by to malo byť do 35 percent. Naopak, povolenú hranicu prekračuje obsah soli. Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že po zistení zlej kvality potravín, musí dodávateľ šaržu do 48 hodín vymeniť a zaplatiť 20 percent z ceny ako pokutu.

Investigatívni novinári však zatiaľ nemajú informáciu, že by sa tak stalo a dodávajú, že len jedna šarža tisícok pol kilových plechoviek stojí asi 34-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet