Na hlavný obsah

Desiatky ľudí zostali odrezaní od zamestnania: Búranie mostov pri Trenčíne komplikuje obyvateľom život

Ide o ľudí, ktorí dochádzali peši alebo na bicykli.

Desiatky ľudí zostali odrezaní od zamestnania: Búranie mostov pri Trenčíne komplikuje obyvateľom život
Búranie mostov pri Trenčíne spôsobuje mnohým problémy. Foto: STVR

Pre búranie mostov na panelovej ceste pri Trenčíne zostali desiatky ľudí odrezaní od zamestnania. Týka sa to obyvateľov okolitých obcí, ktorí nevlastnia motorové vozidlo a za prácou dochádzali práve peši či na bicykli. Po urgencii starostiek prisľúbila Slovenská správa ciest (SSC) nápravu.

Na ceste prvej triedy búrajú pre zlý stav dva mosty. Ľudia z okolitých obcí po nich ešte aj v čase uzávery prechádzali do zamestnania po vlastných či na bicykli. Teraz to už nie je možné. Keďže niektorí ľudia nevlastnia automobil a obchádzky sú zdĺhavé, nemali sa ako dostať do práce. Výpovede zaznamenali aj v dopravno-špedičnej spoločnosti.

Problémom, ktoré prinieslo búranie mostov pri Trenčíne sa v reportáži v Správach z regiónov venovali redaktorka Dominika Kusá a redaktor Dominik Veľas:

„Pre dochádzku nám skončili dvaja-traja zamestnanci, ktorým to robilo problém. Spôsobilo to komplikácie najmä zamestnancom, ktorí využívali bicykle na dochádzku, keďže to majú blízko. Žiadny priamy spoj k nám do areálu nejde,“ priblížil manažér dopravy vo firme vo Veľkých Bierovciach Roman Stovička.

Ohrozených je viacero ľudí z vidieka, ktorí takto dochádzali do okolitých firiem. „Aktuálne, čo máme na počet v spolupráci s okolitými podnikateľmi, je to v našej obci asi 30 zamestnancov. Tieto mosty pri všetkom optimizme nebudú fungovať dva-tri roky. Snažíme sa s podnikateľmi nájsť náhradné riešenie dopravy,“ uviedla starostka obce Veľké Bierovce Silvia Masárová.

Minister dopravy rokoval s krajom

O situácii rokoval minister dopravy Jozef Ráž (nom. Smer-SD) s predsedom Trenčianskeho kraja. „Je navrhovaným riešením zo strany SSC preplácať kyvadlovú autobusovú dopravu zamestnancom z/do práce na oboch stranách Váhu,“ informovala hovorkyňa Trenčianskeho kraja Lenka Kukučková.

„Teraz hasíme. Keby sme robili prevenciu, tak ľudia by v kľude prešli na dopravu, nemuselo dôjsť k odchodom z práce, k výpovediam. Dúfam, že sa to dá do poriadku,“ povedala starostka Opatoviec Iveta Mondeková.

„V súčasnosti TSK vyhodnocuje potreby, to znamená kapacity, frekvencie takejto autobusovej dopravy a na základe toho budeme potom postupovať ďalej. SSC túto náhradnú autobusovú dopravu objedná a bude prebiehať,“ dodala hovorkyňa SSC Jana Lukáčová.

Na otázku, kedy budú špeciálne autobusy ľudí prepravovať, hovorkyňa odpovedala, že vo veľmi krátkom čase. Dokončenie obnovy panelovej cesty sa však pre zlý stav mostov predpokladá až na prelome rokov 2026 až 2027.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika