Na hlavný obsah

Donald Trump bude chránený, ako keby bol úradujúcim prezidentom. Oznámil to Joe Biden

Ide o bezprecedentný krok.

Donald Trump bude chránený, ako keby bol úradujúcim prezidentom. Oznámil to Joe Biden
Republikánsky kandidát v amerických prezidentských voľbách a bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/Seth Wenig

Americký prezident Joe Biden oznámil, že nariadil vládnym zložkám, aby posilnili ochranu exprezidenta Donalda Trumpa na úroveň, akou disponuje úradujúci šéf Bieleho domu. Informovala o tom agentúra Reuters po tom, ako americká tlač prišla so zistením, že Trumpova kampaň požiadala o dodatočné prostriedky vrátane vojenskej techniky.

Prezident Joe Biden na otázku novinárov o Trumpových požiadavkách uviedol, že by mali byť splnené, „ak nepožiada o lietadlá F-15“.

„Povedal som ministerstvu, aby mu poskytlo všetku ochranu, ktorú potrebuje (…), akoby bol úradujúci prezident,“ povedal súčasný americký prezident Joe Biden. „Ak to spadá do tejto kategórie, je to v poriadku,“ vyjadril sa.

Dva pokusy o atentát

Po dvoch pokusoch o atentát a pretrvávajúcej hrozbe zo strany Iránu zvýšil štáb Donalda Trumpa požiadavky na bezpečnosť. Týka sa to napríklad prepravy vojenskými lietadlami či dodatočných bezpečnostných opatrení v teréne na jednotlivých zastávkach volebnej kampane bývalého prezidenta a republikánskeho kandidáta, informuje CNN.

Podľa denníkov The New York Times (NYT) a The Washington Post (WP) ide o bezprecedentný vývoj. „Žiadny kandidát ani bývalý prezident nedostáva to, čo úradujúci prezident,“ napísal NYT.

Trump, ktorý sa usiluje o znovuzvolenie v novembrových voľbách, a v posledných mesiacoch prežil dva pokusy o atentát. Podľa zdrojov stanice CNN začal s blížiacimi sa prezidentskými voľbami v roku 2024 meniť svoj režim, na akcie po celej krajine lieta inými lietadlami a ubytováva sa v iných objektoch ako zvyčajne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet