Na hlavný obsah

Dva roky od teroristického útoku v Bratislave: Ochrana LGBT+ ľudí naďalej chýba, útoky neutíchajú ani zo strany politikov

Pri útoku zahynuli dvaja mladí ľudia.

Dva roky od teroristického útoku v Bratislave: Ochrana LGBT+ ľudí naďalej chýba, útoky neutíchajú ani zo strany politikov
Od útoku v podniku Tepláreň uplynuli dva roky. Foto: TASR/Dano Veselský

Streľba pred podnikom Tepláreň v Bratislave na Zámockej ulici 12. októbra 2022 otriasla celou spoločnosťou. Mladý muž vtedy zavraždil dvojicu mladých queer ľudí – Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha. Útočník zranil aj Radku Trokšiarovú, ktorá sa z postrelenia zotavila.

Národná kriminálna agentúra, ktorá sa v tom čase prípadom zaoberala, neskôr incident rekvalifikovala na teroristický útok. Po tragickej udalosti sa polícia zaoberala aj viacerými prípadmi schvaľovania tohto zločinu. Násilné incidenty namierené na LGBT+ ľudí napriek tomu neutíchli.

V čase útoku bol premiérom Eduard Heger (vtedy OĽANO). Aj keď viacerí ústavní činitelia a poslanci útok odsúdili, na politickej úrovni sa nenašla vôľa prijať opatrenia, ktoré by pomohli predchádzať podobným útokom na sexuálne menšiny.

Predchádzajúca vláda aj vláda odborníkov sa zaoberali otázkou riešenia životných situácií nezosobášených párov, teda aj párov rovnakého pohlavia. Expremiér Ľudovít Ódor ho však z parlamentu stiahol s argumentom, že nešlo o plnohodnotné riešenie pre práva queer ľudí.

Sprava: Majiteľ Teplárne Roman Samotný a Hudobník a riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák počas tlačovej besedy iniciatívy Ide nám o život v bratislavskom bare Tepláreň k predstaveniu projektu Sme Tepláreň v októbri 2022.
Sprava: Majiteľ Teplárne Roman Samotný a Hudobník a riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák počas tlačovej besedy iniciatívy Ide nám o život v bratislavskom bare Tepláreň k predstaveniu projektu Sme Tepláreň v októbri 2022.Foto: SITA/Branislav Bibel

Nová vláda a queer témy

Úradnícka vláda tak nechala budúcnosť práv sexuálnych menšín na budúcu vládu. Po parlamentných voľbách na jeseň 2023 a po zostavení štvrtej vlády Roberta Fica (Smer-SD) sa však do koalície nedostala ani jedna zo strán, ktoré vo svojom programe sľubovali presadiť riešenie otázok práv LGBT+ ľudí.

O útok na podporovateľov queer osôb na Dúhovom pride v Bratislave sa odvtedy pokúšal mladistvý Čech. Po spolupráci so slovenskou políciou ho zadržala česká polícia. Mladík pôsobil v skupine, ktorá prostredníctvom sociálnej siete šírila okrem iného rôzne podnety k násiliu alebo terorizmu.

Útoky na sexuálne menšiny pokračujú aj na úrovni vládnych predstaviteľov. Hanlivo sa o nich vyjadrovala napríklad ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS). Tá LGBT+ ľudí označila za dôvod „vymierania Európy“. Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv na ňu za to podala trestné oznámenie.

Strana SNS avizovala napríklad prípravu zákona, ktorou chcú obmedziť „propagáciu LGBT+ tém“ na školách.

Ľudia zapaľujú sviečky počas spomienkového podujatia Iniciatívy Inakosť "Matúš, Juraj, nezabudneme!", pri príležitosti prvého výročia teroristického útoku pred podnikom Tepláreň na Zámockej ulici. Bratislava, 12. október 2023.
Ľudia zapaľujú sviečky počas spomienkového podujatia Iniciatívy Inakosť „Matúš, Juraj, nezabudneme!“, pri príležitosti prvého výročia teroristického útoku pred podnikom Tepláreň na Zámockej ulici. Bratislava, 12. október 2023.Foto: SITA/Jana Birošová

Queer témy naposledy rezonovali aj v kontexte predstavení Slovenského národného divadla. Vtedy jeho nová šéfka Zuzana Ťapáková odmietla podpísať zmluvu pražskému divadlu s queer témou.

Pod tlakom, ktorý vyvolal europoslanec Milan Mazurek z hnutia Republika, zrušilo trenčianske gymnázium spomienku na obete streľby v Teplárni. Akciu napokon zorganizovalo mesto Trenčín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko