Na hlavný obsah

Európska centrálna banka reaguje na spomalenie inflácie. Znížila kľúčové úrokové sadzby

Ide už o tretie zníženie úrokových sadzieb ECB.

Európska centrálna banka reaguje na spomalenie inflácie. Znížila kľúčové úrokové sadzby
Ilustračná snímka - Európska centrálna banka. Foto: TASR/dpa

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok (17. 10.) podľa očakávania znížila svoje kľúčové úrokové sadzby o 25 bázických bodov, čím reagovala na spomalenie inflácie v eurozóne. Informujú o tom agentúry Reuters a DPA.

Rada guvernérov sa rozhodla znížiť tri kľúčové sadzby ECB o 25 bázických bodov. Úrokové sadzby jednodňových sterilizačných operácií, hlavných refinančných operácií a jednodňových refinančných operácií sa tak s účinnosťou od 23. októbra znížia na 3,25 percenta, 3,40 percenta a 3,65 percenta.

Ide už o tretie zníženie úrokových sadzieb centrálnou bankou v tomto roku. ECB sa vyhla akýmkoľvek náznakom ďalšieho postupu v otázke vývoja úrokových sadzieb do konca tohto roka.

Zopakovala pritom, že jej rozhodnutia budú naďalej závisieť od údajov prichádzajúcich z ekonomiky. Analytici očakávali, že ECB sadzby zníži, keďže inflácia v krajinách platiacich eurom pokračuje v poklese.

Medziročná inflácia v eurozóne podľa najnovších údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat v septembri klesla na 1,7 percenta z augustovej úrovne 2,2 percenta. Inflácia sa tak prvýkrát od polovice roka 2021 dostala pod strednodobú cieľovú hodnotu ECB, ktorá predstavuje dve percentá. K poklesu prispeli najmä lacnejšie energie.

ECB zrejme ešte nedosiahla svoj cieľ

ECB zároveň stále znepokojuje slabý hospodársky výkon eurozóny. Tohtoročný rast bude podľa jej aktuálnych prognóz len na úrovni 0,8 percenta. Je to menej, ako sa predpokladalo v lete. Podľa centrálnej banky by sa ekonomika menovej únie mala oživiť až v nasledujúcich rokoch.

Napriek pokroku dosiahnutému v boji proti inflácii sa ekonómovia domnievajú, že ECB ešte nedosiahla svoj cieľ. Dôvodom je skutočnosť, že jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny energií a potravín, sa v eurozóne drží na pevnej úrovni.

V septembri klesla len mierne o 0,1 percentuálneho bodu na 2,7 percenta. ECB zároveň očakáva, že koncom roka sa inflácia opäť mierne zvýši.

Centrálna banka v júni iniciovala obrat v politike úrokových sadzieb a znížila ich prvýkrát od nástupu inflačnej vlny v eurozóne. K ďalšiemu zníženiu pristúpila v septembri.

Predtým ECB od júla 2022 sadzby desaťkrát po sebe zvýšila, aby zvládla prudký nárast inflácie spôsobený vojnou na Ukrajine a s ňou súvisiacou energetickou krízou. Inflácia v eurozóne dosiahla vrchol na úrovni viac ako 10 % v októbri 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika