Na hlavný obsah

Európska komisia žaluje Maďarsko pre zákon o ochrane národnej suverenity

Zákon porušuje právo EÚ.

Európska komisia žaluje Maďarsko pre zákon o ochrane národnej suverenity
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Európska komisia sa rozhodla zažalovať Maďarsko, pretože sa domnieva, že jeho zákon na ochranu národnej suverenity porušuje právo EÚ. Európska komisia to vo štvrtok (3. 10.) oznámila vo svojom vyhlásení.

Maďarský parlament schválil zákon vlani v decembri, podľa vládnej strany Fidesz je nevyhnutný na ochranu pred zahraničnými politickými zásahmi.

Zákon presadzovaný nacionálno-konzervatívnou vládou premiéra Viktora Orbána okrem iného zakazuje zahraničné financovanie strán uchádzajúcich sa o hlasy vo voľbách. Zavádza tiež v tejto súvislosti až trojročné tresty väzenia.

Norma tiež počíta so vznikom úradu pre obranu zvrchovanosti, ktorý má odhaľovať a riešiť možné riziká zahraničného vplyvu na politiku. Podľa Orbánových oponentov je to ďalšia súčasť dlhodobého plánu, ktorý má nedemokraticky potlačiť opozíciu.

Tento rok vo februári poslala Európska komisia Maďarsku formálnu výzvu. Uviedla, že následne môže začať konanie pre porušenie práva.

V máji sa takzvaný infringement posunul do ďalšej fázy, keď bola Budapešti zaslaná ďalšia výzva s tým, že má „rozptýliť obavy“ spojené s vyššie spomínanými predpismi. Keďže sa tak nestalo, pristúpila komisia k podaniu žaloby. Na únijnom súde môže následne celý proces skončiť vymeraním pokuty pre Maďarsko.

Orbánova vláda vedie s EK niekoľko sporov o reformy, ktorými sa podľa komisie i niektorých členských štátov EÚ pokúša obmedzovať demokraciu v krajine. Orbán tvrdí, že chráni Maďarsko pred nežiaducim vplyvom liberálnych hodnôt presadzovaných Bruselom.

Kritizovaná norma hovorí napríklad o tom, že ľavicová opozícia, teda Orbánovi rivali, pred vlaňajšími parlamentnými voľbami získala dary v hodnote miliónov dolárov. Zákon tiež uvádza, že ak by politické zoskupenia závislé od peňazí zo zahraničia nastúpili k moci, „poškodilo by to maďarskú suverenitu a predstavovalo by to nebezpečenstvo pre národnú bezpečnosť“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet