Na hlavný obsah

Evakuáciu Slovákov z Libanonu má zabezpečiť rezort obrany, schválila vláda. Pomôžu aj vojaci

Dôvodom je bezpečnostná situácia na Blízkom východe.

Evakuáciu Slovákov z Libanonu má zabezpečiť rezort obrany, schválila vláda. Pomôžu aj vojaci
Lietadlo Blízkovýchodných aeroliniek letí nad Bejrútom. Foto: TASR/AP

Ministerstvo obrany má zabezpečiť evakuáciu Slovákov z Libanonu. Dôvodom je bezpečnostná situácia v regióne Blízkeho východu, ktorá je čoraz viac nepredvídateľná. Zámer schválila vláda na stredajšom (2. 10.) rokovaní. Zároveň odsúhlasila, že na pomoc pri evakuácii vyšle do 30 vojakov.

„Strety medzi izraelskou armádou a hnutím Hizballáh a plány zo strany Izraelu, v ktorých je zahrnutá obmedzená operácia v Libanone, predstavujú zvýšené riziko ohrozenia bezpečnosti občanov SR žijúcich v Libanone,“ priblížil rezort. Plánuje nasadiť jedno dopravné lietadlo C27J Spartan, ktoré má kapacitu 45 osôb.

Evakuácia bude prebiehať v dvoch fázach. „V prvej fáze občanov SR evakuujeme na Cyprus potrebným množstvom letov. V druhej fáze občanov SR dopravíme na územie SR,“ vysvetlilo ministerstvo obrany.

Zároveň ráta s tým, že pri oboch navrhovaných možnostiach evakuácie poskytne v prípade potreby aj voľné kapacity pre evakuáciu občanov iných krajín. „V rámci realizovaného letu dopravíme aj humanitárnu pomoc,“ dodalo ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko