Na hlavný obsah

Robert Fico by chcel po skončení vojny obnoviť vzťahy s Ruskom: EÚ potrebuje Ruskú federáciu, Ruská federácia potrebuje EÚ

Je aj za zachovanie tranzitu ruských surovín do Európy cez Ukrajinu.

Robert Fico by chcel po skončení vojny obnoviť vzťahy s Ruskom: EÚ potrebuje Ruskú federáciu, Ruská federácia potrebuje EÚ
Premiér Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenský premiér Robert Fico chce po skončení vojny na Ukrajine, ktorá sa od februára 2022 bráni ruskej vojenskej invázii, obnoviť štandardné vzťahy s Ruskom. Fico, ktorý dlhodobo kritizuje protiruské sankcie a západnú vojenskú pomoc Ukrajine, to dnes povedal novinárom.

Rovnako je aj za zachovanie tranzitu ruských surovín do Európy cez Ukrajinu. V prejave bez bližších podrobností tiež tvrdil, že postoj k vojne na Ukrajine už zmenil český prezident Petr Pavel.

„Ak sa vojna počas mandátu tejto vlády skončí, urobím všetko pre obnovenie hospodárskych a štandardných vzťahov s Ruskou federáciou. Európska únia potrebuje Ruskú federáciu, Ruská federácia potrebuje Európsku úniu. Bude nám veľmi záležať na priateľských vzťahoch s Ukrajinou, „uviedol Fico.

Jeho terajšej vláde skončí mandát v riadnom termíne v roku 2027. Dodal, že konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie.

Podľa Fica mnoho politikov už v súvislosti s Ukrajinou hovorí o potrebe kompromisov. K Pavlovi povedal, že výrazne zmenil postoj k vojne na Ukrajine. Detaily neuviedol.

Pavel napríklad v rozhovore s americkým denníkom The New York Times predtým povedal, že Ukrajina musí byť realistická ohľadom svojich vojnových cieľov. Musí tiež podľa neho prijať, že časť územia by mohla aspoň dočasne zostať pod ruskou kontrolou.

Slovenský premiér pred rokovaním slovenskej s ukrajinskej vlády, ktoré je naplánované na budúci týždeň, tiež povedal, že by si želal, aby Ukrajina zostala tranzitnou krajinou pre suroviny, ktoré podľa neho Európa potrebuje.

Krajiny Európskej únie skôr začali znižovať svoju závislosť napríklad od zemného plynu z Ruska. Súčasná dohoda o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu do Európy vyprší na konci tohto roka. Kyjev opakovane uviedol, že ju nemá v úmysle predlžovať.

EÚ po ruskej invázii na Ukrajinu zase zakázala dovoz ruskej ropy; výnimku dostali Maďarsko, Slovensko a Česká republika pre dodávky ropovodom Družba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet