Na hlavný obsah

Fico pripúšťa, že do zoznamu potravín s päťpercentnou sadzbou DPH by mohli pribudnúť ďalšie dôležité položky

Potravinári sa obávajú, že znížená sadzba dane neprinesie zníženie cien.

Fico pripúšťa, že do zoznamu potravín s päťpercentnou sadzbou DPH by mohli pribudnúť ďalšie dôležité položky
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč. Foto: TASR/Jakub Kotian

Cena štandardného konzumného chleba by sa mala vďaka poklesu dane z pridanej hodnoty od januára budúceho roka znížiť. Pri príležitosti Medzinárodného dňa chleba to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD).

Premiér prisľúbil, že vláda urobí všetko pre to, aby majitelia pekární mali dobré vzťahy s obchodníkmi, aby zarobili a súčasne vedeli dať pracovníkom dobré mzdy.

Predseda vlády nevylúčil, že v rámci pozmeňovacích návrhov by sa do zoznamu potravín s touto päťpercentnou sadzbou DPH mohli dostať aj vajcia či potraviny pre celiatikov.

“Dnes je Medzinárodný deň chleba, tak je dobrá šanca a príležitosť sem prísť aj niečo na tú tému povedať. Chcem poďakovať všetkým na Slovensku, ktorí sa venujú tento práci. Viem, že to nie je jednoduché. Nájsť ľudí, ktorí by chceli byť pekármi, alebo pracovať v pekárni, je veľmi zložité,“ vyhlásil Fico.

Výnimkám zo zvyšovania daní sme sa venovali v relácii Správy:

Potravinári sa obávajú

“Rovnako chápem majiteľov pekární, ktorí sú vo večnej súťaži s obchodníkmi, pokiaľ ide o ceny. Chcem prisľúbiť, že urobíme všetko pre to, aby táto práca bola maximálne ocenená. Aby majitelia mali dobré vzťahy s obchodníkmi, aby zarobili normálne a súčasne vedeli dať ľuďom dobré mzdy a dobré pracovné podmienky,“ dodal premiér SR.

“Bohužiaľ Slovensko patrilo a ešte asi aj patrí k premiantom v tom, že máme veľmi veľa práce v noci. Sú práce v automobilovom priemysle, kde práca v noci nemusí byť. Ale bohužiaľ, keď ho chcete doručiť čerstvý do niekoľko hodín, musíte upiecť v noci. Týmto deklarujeme, že našim cieľom je robiť všetko pre to, aby sme mali v dostatočnej miere slovenské, kvalitné pekárenské výrobky,“ vyhlásil minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD).

Potravinári sa obávajú, že znížená sadzba dane neprinesie automatické zníženie cien potravín. Premiér už v minulosti upozornil, že vláda bude kontrolovať, či obchodné reťazce nižšiu DPH do cien premietli. Ak tak neurobia, zatlačia na ne rôznymi prostriedkami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika