Na hlavný obsah

Florida sa pomaly spamätáva z hurikánu Milton. Bez elektriny je viac ako milión domácností

Štátu na juhozápade USA stále hrozia záplavy.

Florida sa pomaly spamätáva z hurikánu Milton. Bez elektriny je viac ako milión domácností
Škody, ktoré spôsobil hurikán Milton na Floride. Foto: STVR

Florida sa pomaly spamätáva z hurikánu Milton. Obyvateľom chýba najmä benzín. Pri čerpacích staniciach sa tvoria dlhé rady. Štátu na juhozápade USA stále hrozia záplavy. Bez elektriny je viac ako milión domácností. Milton si podľa televízie CNN vyžiadal najmenej 17 obetí.

Nedostatok pohonných látok prichádza v čase, keď sa obyvatelia vracajú domov po preplnených diaľniciach. Mnohí z nich pritom ušli pred búrkou stovky kilometrov v obavách, že napácha rovnaké škody ako nedávny hurikán Helene, ktorý v štáte zabil 20 ľudí.

„Akonáhle bude obnovená dodávka elektriny a otvorený prístav v Tampe, palív bude dosť. Dovtedy ale chceme ľuďom ponúknuť aj iné možnosti. Každý si môže zaobstarať zadarmo desať galónov. Zriadili sme na to tri výdajné miesta,“ povedal floridský guvernér Ron DeSantis.

Následkom hurikánu Milton na Floride sa v Správach :24 venoval redaktor Kamil Kolenič:

Najhoršie sú na tom pobrežné mestá

Obyvatelia postihnutých oblastí medzitým upratujú, čo sa dá. Najhoršie sú na tom pobrežné mestá, na ktoré Milton priniesol niekoľkometrové prívalové vlny. Na viacerých miestach spadlo za tri hodiny toľko vody čo bežne naprší za tri mesiace.

„Po hurikáne Helene sme približne vedeli, čo nás čaká. Milton nám zaplavil len tie oblasti ako predošlý hurikán. Akurát máme zo záhrady pieskovisko. Vlastne aj z domu. Veľké škody napáchal aj vietor,“ povedal obyvateľ Venice Bill O’Connell.

„Je to skrátka sila matky prírody. Nedá sa to popísať. Musíte znášať jej údery. Ale preto máme komunity aby sme si pomáhali to zvládnuť,“ dodala obyvateľka Bradenton Beach Jen Hilliard.

Vďaka masívnym búrkovým mrakom vznikli aj smrtiace tornáda. „Totálna deštrukcia a chaos. Nič iné nemôžem povedať. Všetko je inde ako má byť. Steny na podlahe, garážové dvere pred garážou. Okná ani neviem kde,“ uviedol obyvateľ Grove City Osvaldo Cruz.

Najviac práce majú záchranári v severnej a centrálnej časti Floridy, kde voda z rozvodnených riek opadáva len veľmi pomaly. Po celom štáte sa ale postupne otvárajú otvárajú letiská, prístavy či zábavné parky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet