Na hlavný obsah

Francúzsko a Nemecko pošlú do Libanonu milióny eur na humanitárnu pomoc

Ide o takmer 200 miliónov eur.

Francúzsko a Nemecko pošlú do Libanonu milióny eur na humanitárnu pomoc
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsko poskytne Libanonu 100 miliónov eur humanitárnej pomoci a usiluje sa o to, aby konflikt medzi Izraelom a militantným hnutím Hizballáh čo najskôr skončil. Na úvod medzinárodnej konferencie v Paríži to vo štvrtok (24. 10.) vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková uviedla, že jej krajina Libanonu venuje 96 miliónov eur. Politici z desiatok krajín vo francúzskej metropole rokujú o možnostiach dosiahnutia prímeria medzi Izraelom a militantným hnutím Hizballáh v Libanone. Rokujú aj o pomoci ľuďom vyhnaným z domovov týmto konfliktom.

Macron na úvod kritizoval izraelskú ofenzívu v Libanone a zároveň vyzval Hizballáh na ukončenie bojov. Peniaze, ktoré Paríž Libanonu venuje, majú podľa neho slúžiť ľuďom, ktorí museli opustiť svoj domov aj tým, ktorí sa o ne starajú.

Cieľom dnešnej konferencie, ktorú organizuje Francúzsko ako krajina s historickými väzbami na Libanon, je okrem diskusií o prímerí aj nájdenie najmenej 500 miliónov eur na podporu Libanončanov zasiahnutých intenzívnymi bojmi posledných týždňov. OSN odhaduje, že je okamžite potrebných aspoň 400 miliónov dolárov.

„Dávame jasne najavo, že sa iba nepozeráme na utrpenie týchto dní v Libanone, ale rokujeme. Podporujeme ľudí na mieste, ktorí väčšinou chcú jediné: Žiť v budúcnosti v bezpečí a mieri. To isté chcú aj ľudia v Izraeli, „citovala šéfku nemeckej diplomacie Baerbockovú agentúra Reutrers.

Vzájomné ostreľovanie medzi Hizballáhom a izraelskou armádou sa začalo vlani 8. októbra, teda deň po útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas na Izrael, ktorým prepukla súčasná vojna v Pásme Gazy.

Zhruba v polovici tohto septembra izraelská armáda výrazne zintenzívnila ostreľovanie pozícií Hizballáhu v Libanone, kde tiež začala obmedzenú pozemnú operáciu. Okrem členov Hizballáhu ale pritom podľa libanonskej vlády zomrelo aj niekoľko stoviek civilistov vrátane detí. Podľa libanonskej vlády izraelská ofenzíva tiež vyše milióna Libanončanov vyhnala z ich domovov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet