Na hlavný obsah

Francúzsko mobilizuje vojenské sily na Blízkom východe. Zvolalo aj zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN

Krajina sa zaviazala podporovať bezpečnosť Izraela.

Francúzsko mobilizuje vojenské sily na Blízkom východe. Zvolalo aj zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN
Na ilustračnej snímke izraelskí vojaci. Foto: TASR/AP

Francúzsko v stredu (2. 10.) oznámilo, že na Blízkom východe mobilizuje svoje vojenské zdroje. V reakcii na iránsky raketový útok na Izrael požiadal Paríž o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Francúzsko, ktoré sa zaviazalo podporovať bezpečnosť Izraela, zmobilizovalo svoje vojenské zdroje na Blízkom východe, aby čelilo iránskej hrozbe,“ uviedol Elyzejský palác vo vyhlásení zverejnenom v noci na stredu.

„Prezident (Emmanuel Macron) tiež zopakoval žiadosť Francúzska, aby (libanonské hnutie) Hizballáh zastavilo svoje teroristické akcie proti Izraelu a jeho obyvateľom,“ dodal.

Francúzsko zatiaľ nešpecifikovalo, aké dodatočné vojenské zdroje vyslalo na Blízky východ. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že v súvislosti s aktuálnou situáciou na Blízkom východe zvolalo na stredu zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

Paríž plánuje čoskoro zorganizovať konferenciu na podporu Libanonu, uviedol Elyzejský palác. Minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot v najbližšom čase navštívi región a bude sa snažiť diplomatickými prostriedkami upokojiť situáciu.

Barrot hovoril o koordinácii diplomatického úsilia aj so šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom, informovalo francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

Irán vypálil v utorok večer na Izrael salvu rakiet v reakcii na zabitie viacerých vysokopostavených predstaviteľov proiránskych ozbrojených skupín.         

Francúzsko v pondelok vyslalo do východného Stredomoria vrtuľníkovú loď pre prípad, že bude prijaté rozhodnutie o evakuácii osôb z Libanonu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet