Na hlavný obsah

Generálna prokuratúra stopla vyšetrovanie českej reportérky, ktorá písala o kontroverznom hnutí AllatRa

Skutok podľa GP nie je trestným činom.

Generálna prokuratúra stopla vyšetrovanie českej reportérky, ktorá písala o kontroverznom hnutí AllatRa
Kancelária žilinskej krajskej prokurátorky Lucie Pavlaninovej. Na jej dverách bol nalepený plagát Tvorivej spoločnosti. Foto: STVR

Generálna prokuratúra (GP) SR zastavila vyšetrovanie, ktoré sa týkalo reportérky českého spravodajského serveru Seznam Zprávy Kristíny Cirokovej a ďalších ľudí. Prokuratúra ju pre reportáže o sektách podozrievala zo zločinu podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

GP SR teraz uviedla, že skutok nie je trestným činom. Informoval o tom v piatok (18. 10.) web seznamzpravy.cz. Redakcia serveru sa už skôr proti vyšetrovaniu ohradila a označila ho za zastrašovanie novinárov.

„Je dostatočne odôvodnený záver, že skutok, pre ktorý bolo začaté trestné stíhanie, nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci prokuratúre,“ napísala hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.

Podľa portálu Seznam Zprávy Ciroková na Slovensku nakrúcala jednu reportáž, ktorá sa týkala ukrajinského náboženského hnutia AllatRa pôsobiaceho v 180 krajinách vrátane Slovenska i Česka.

Ukrajinské úrady proti AllatRa vykonali vlani záťah a predstaviteľov hnutia stíhajú. Ciroková podľa serveru vlani odhalila, že sa vodca AllatRa Igor Michajlovič Danilov ukrýva na Slovensku. V Česku aj na Slovensku je AllatRa aktívna predovšetkým prostredníctvom projektu Tvorivá spoločnosť.

Na vyšetrovaní proti Cirokovej sa podieľala žilinská prokurátorka Lucia Pavlaninová, ktorá podľa slovenských médií Tvorivú spoločnosť v minulosti podporovala. Prokurátorka minulý týždeň rezignovala na funkciu a bude čeliť disciplinárnemu konaniu.

Ezoterickému hnutiu AllatRa sa venovali aj Reportéri STVR. Zistili, že k hnutiu inklinuje aj ďalšia žilinská prokurátorka Jana Vajzerová a jednu stúpenkyňu majú aj medzi pracovníkmi ministerstva vnútra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko