Na hlavný obsah

Hľadanie hniezda nebezpečného invázneho sršňa pri Palárikove komplikuje dážď

Sršeň sa objavil v okrese Nové Zámky.

Hľadanie hniezda nebezpečného invázneho sršňa pri Palárikove komplikuje dážď
Odchyt sršňa ázijského v obci Palárikovo. Foto: STVR

Hľadanie hniezda sršňa ázijského pri Palárikove komplikuje daždivé počasie. Invázny druh prvýkrát na Slovensku potvrdili práve v obci v okrese Nové Zámky, kde ho našli miestni obyvatelia vo svojej záhrade na kvetoch a ovocných stromoch.

To, že ide o sršňa ázijského, potvrdila aj Štátna ochrana prírody (ŠOP). Je nebezpečný pre alergikov, ale škodí aj včelárom, ovocinárom a vinohradníkom. Hľadanie jeho hniezda bude preto pokračovať.

„To boli vlastne viac ako desať jedincov. Samozrejme, najprv sme zistili jedného, potom druhého, potom piatich potom desiatich. A okrem jablone sme ho identifikovali na našom banánovníku, keďže teraz tvorí kvety,“ uviedol obyvateľ Palárikova, povolaním biológ SAV Dušan Senko.

„Dial sa samotný odchyt sršňov a potom následne sa značkovali, buď fixkou alebo telemetriou. Načipovaný bol jeden a skúmal sa vlastne čas doletu do toho, kde sa kŕmil. A na základe toho sa vyhodnocovalo, v akej vzdialenosti a akým smerom je hniezdo,“ dodal zástupca Dobrovoľného hasičského zboru obce Palárikovo Tomáš Slivoň.

Odchytu sršňa ázijského na juhu Slovenska sa v Správach venovala redaktorka Jana Obrancová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny