Na hlavný obsah

Hlasovanie medzi Európou a Ruskom: V Gruzínsku sa konajú parlamentné voľby

Ako hlasovanie dopadne, dá sa ťažko odhadovať.

Hlasovanie medzi Európou a Ruskom: V Gruzínsku sa konajú parlamentné voľby
Jeden z opozičných lídrov, Zurab Japaridze, počas hlasovania v parlamentných voľbách. Foto: TASR/AP

V Gruzínsku sa v sobotu (26. 10.) s úderom 8. hodiny (06: 00 SELČ) začali parlamentné voľby. Tie označuje miestna opozícia i zahraničné médiá za hlasovanie medzi Európou a Ruskom. Volebné miestnosti sa uzavrú o 20.00 h (18.00 h SELČ), krátko potom sa očakáva zverejnenie odhadov výsledkov.

Ako hlasovanie dopadne, dá sa ťažko odhadovať. Existuje len málo spoľahlivých prieskumov verejnej mienky, upozornil Reuters.

Sondáže opozícii naklonených médií podľa agentúry naznačujú, že vládnuca strana Gruzínsky sen príde o väčšinu v parlamente. Dáta provládnych prieskumov však predpovedajú historicky najsilnejší výkon vládnuceho bloku.

Roztrieštená gruzínska opozícia, ktorú médiá zväčša označujú ako prozápadnú, vytvorila niekoľko koalícií v snahe poraziť Gruzínsky sen. Ten kritici obviňujú z autoritárskych sklonov a príklonu k Rusku.

Gruzínsko, kde žije okolo 3,7 milióna ľudí, od získania nezávislosti po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 vystupovalo ako prozápadná krajina a krátko po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022 požiadalo o členstvo v Európskej únii. Vzťahy so Západom sa však v poslednom čase zhoršili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet