Na hlavný obsah

Hokej na dlh: Takto vlani hospodárili extraligisti, v strate skončilo až sedem klubov

V relácii Šport :24 diskutovali Roman Krajniak a Imre Valášek.

Hokej na dlh: Takto vlani hospodárili extraligisti, v strate skončilo až sedem klubov
Foto: STVR

Športové kluby na Slovensku môžu byť obchodné spoločnosti, neziskové alebo príspevkové organizácie a tiež občianske združenia. V najvyšších ligových súťažiach chcú existovať na profesionálnej úrovni, ale nie vždy pripomínajú fungujúce organizácie.

Túto skutočnosť podčiarkuje aj fakt, že až sedem z dvanástich extraligových klubov vykázalo na konci sezóny finančné straty. O ekonomickom pozadí hokejových klubov na Slovensku diskutovali v relácii Šport :24 odborník na športový marketing Roman Krajniak a športový manažér HC Nové Zámky Imre Valášek.

Sedem extraligových tímov v strate

Jedna vec je pôsobiť v lige, ktorá ponúka profesionálne výkony športovcov, a druhou sú ekonomické výsledky. A tu prichádza veľký problém. V hokejovej extralige je len zopár klubov, ktoré vytvárajú zisk. Miliónový biznis za tým však hľadať netreba.

Kluby v slovenskej najvyššej hokejovej súťaží hospodária buď hlboko v červených číslach, alebo s minimálnym ziskom. Za minulú sezónu vykázal najväčšie straty bratislavský Slovan, ktorý vypadol vo štvrťfinále play-off a okrem športovej stránky počítal aj veľký mínus v klubovej pokladnici cez tri milióny eur.

Najväčšou položkou pre belasých je najmä prenájom štadióna Ondreja Nepelu, ktorý sa blíži k sume milión eur ročne. Okrem Slovana bolo v strate ďalších šesť tímov vrátane Trenčína, Banskej Bystrice či Popradu.

Len v piatich mestách si hokejový klub zarobil na svoju prevádzku, ale v ich prípadoch ani zďaleka nemôžeme hovoriť o spásonosných ekonomických výsledkoch, ktoré by im vytvorili finančný vankúš do ďalších rokov. Nitra sa priblížila k sume 40-tisíc eur, a to len vďaka majstrovskému titulu, keď pravidelne dokázala napĺňať kapacitu chátrajúceho štadióna.

Športový manažér Nových Zámkov Imre Valášek nevidí v pozitívnom svetle ani prebiehajúci ročník. „Všeobecne bude táto sezóna ťažšia ako tá predchádzajúca. Neviem povedať, či bude kvalitnejšia, úroveň bude určite vysoká, ale pre väčšinu klubov bude ťažšia aj vzhľadom na ekonomickú situáciu, ktorá je na Slovensku. Peňazí je stále nedostatok. Bude to náročné,“ predpovedá.

Náklady stúpajú neúmerne

Aj napriek obmedzeným finančným zdrojom však Valášek hovorí, že v Nových Zámkoch sa snažia vytvárať maximálne možné podmienky pre hráčov, aby mohli fungovať ako profesionáli. Poukazuje však na fakt, že v kluboch vinou nedostatku peňazí chýbajú ľudia, čo spôsobuje, že niektoré funkcie musia byť kumulované.

„Medzi menšími a väčšími klubmi je rozdiel. Tie menšie nemajú rôzne oddelenia. Dvaja alebo traja ľudia robia štyri, päť až šesť vecí, a preto to nie je také dokonalé, ako by sme si predstavovali. Nespájal by som to však s tým, či sa v kluboch dobre hospodári, alebo nehospodári. Každý jeden z klubov sa snaží robiť robiť maximum v rámci svojich možností,“ hovorí Valášek.

„Jedna vec je, koľko peňazí treba vygenerovať a aké chceme mať tržby. Na druhej strane si treba dať na protiváhu výšku miest a nákladov, ktoré každoročne stúpajú. Otázkou je, či dokážeme tak rýchlo zvyšovať tržby, ako nám stúpajú náklady. Za posledné dva – tri roky sa ukazuje, že to nedokážeme. Vlak s nákladmi nám uteká a tržby toľko nestúpajú. Stále treba viac peňazí, pretože náklady neúmerne stúpajú, „dodáva.

Ľudí by pritiahli nové štadióny

Šport v RTVS uverejnil na svojom oficiálnom facebookovom profile anketu. Jej výsledok hovorí jasnou rečou. Až 70 percent opýtaných si myslí, že nové arény by bez ohľadu na kvalitu súťaže pritiahli na štadióny viac ľudí a viac sponzorov.

„Stopercentná pravda. Kluby dnes robia dosť, aby pritiahli divákov. Na druhej strane, prídete na zimný štadión, ktorý má 60 alebo 70 rokov a infraštruktúra už nie je dostačujúca pre dnešné potreby. Pokiaľ by sa nám podarilo infraštruktúru nielen zimných štadiónov, ale všeobecne aj tú športovú zrenovovať, stavať nové haly, tak určite pritiahneme viac divákov. Vedeli by sme vytvoriť aj viac priestoru pre rodiny s deťmi, to všetko je na seba naviazané,“ myslí si Valášek, ktorý prezradil, že v priebehu troch až štyroch rokoch plánujú v Nových Zámkoch vybudovať nový funkčný štadión.

„Budeme sa snažiť zamerať na to, aby nemal zbytočne veľkú kapacitu. Predbežný návrh je štyritisíc divákov, aby sme ho vedeli zaplniť. Keď postavíte nový štadión, tak aj prevádzka je podstatne lacnejšia, ako prevádzka 60-ročného štadióna. Už len tým, že ho postavíte, šetríte na správe štadióna. Z tých peňazí sa potom dajú splácať úvery. Investícia do toho nie sú vyhodené peniaze,“ uzatvára športový manažér Nových Zámkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport