Na hlavný obsah

Hranice medzi Švajčiarskom, Francúzskom a Talianskom sa čoskoro zmenia. Nezvyčajné rozhodnutie má špecifický dôvod

Švajčiarska vláda schválila „opravu“ švajčiarskych hraníc.

Hranice medzi Švajčiarskom, Francúzskom a Talianskom sa čoskoro zmenia. Nezvyčajné rozhodnutie má špecifický dôvod
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Hranice medzi Švajčiarskom, Francúzskom a Talianskom sa čoskoro zmenia. Švajčiarska federálna vláda nedávno schválila „opravu“ švajčiarskych hraníc s talianskymi a francúzskymi susedmi.

Dôvodom je klimatická zmena, presnejšie topenie ľadovcov. Podľa francúzskej spravodajskej televízie BFM TV ide o pomerne nezvyčajné rozhodnutie, o ktorom rozhodla spoločná komisia expertov.

Tí konštatovali, že v dôsledku topenia ľadovcov v kantóne Valais na juhozápade Švajčiarska, ktorý našinci možno poznajú vďaka malebnému Ženevskému jazeru alebo lyžiarskemu stredisku Zermatt pod Matterhornom, a vďaka topeniu ľadovca aj v regióne Aosta na severozápade Talianska je potrebné prehodnotiť hranice.

Historicky totiž niekoľko deliacich línií tvoria rieky, jazerá a hrebene ľadovcov. No globálne otepľovanie ich narúša, a tak mení nastolenú rovnováhu medzi oboma krajinami.

Bern tvrdí, že zmeny hraníc budú v súlade s ekonomickými záujmami daných krajín, vrátane údržby špecifických chránených prírodných oblastí.

Teplomer klimatických zmien

Zmeny sa dotknú regiónu Tete Grise a viacerých populárnych lyžiarskych stredísk, aby sa napríklad kompenzovali práce na cezhraničnej trati medzi obcami Perly-Certoux vo Švajčiarsku a S.Julien en Genevois vo Francúzsku.

Výročná správa pozorovania ľadovcov Glamos konštatuje, že za ostatný rok stratili švajčiarske ľadovce 4 percentá svojho objemu. Európa je mimochodom kontinentom, na ktorom sa podľa vedcov najviac prejavuje globálne otepľovanie.

Talianski experti nedávno dokonca uviedli, že azda najznámejší ľadovec v Dolomitoch –Marmolada – sa môže do roku 2040 úplne roztopiť v dôsledku rastúcich priemerných teplôt.

Tento ľadovec každoročne merajú už od roku 1902 a považuje sa za akýsi prirodzený teplomer klimatických zmien.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet