Na hlavný obsah

Medvede lákajú do podhoria dozreté plodiny, ľudia vyšli do prírody na hríby: Hubárska sezóna prináša riziko

Vo voľnej prírode by mal byť človek opatrný.

Medvede lákajú do podhoria dozreté plodiny, ľudia vyšli do prírody na hríby: Hubárska sezóna prináša riziko
Ilustračná snímka medveďa. Foto: STVR

Okolie obcí horného Liptova, kde v sobotu (5. 10.) medveď smrteľne zranil človeka, monitorujú členovia zásahového tímu Štátnej ochrany prírody. Už cez víkend zabili dva medvede. Podľa štátnych ochranárov treba na Liptove odstrániť 30 problémových jedincov.

Kukurica a iné plodiny aktuálne lákajú zvieratá do podhoria. V okolí obce Hybe, kde sa nešťastie v sobotu stalo, sa podľa miestnych pohybuje 50 medveďov.

Téme problémov s medveďmi sa v relácii Správy z regiónov venoval redaktor Milan Velecký:

,,Teraz začali rásť hríby. Znamená to, že ľudia sa viac sústreďujú v okolitých horách a na lúkach. Navyše ešte nie je pokosená všetka kukurica. Tam sa teda určite bude nachádzať nejaká skupina medveďov, takže je to veľký problém,“ hovorí starosta obce Hybe Karol Pavlíček.

Vo voľnej prírode by mal byť človek opatrný. Mal by dať o sebe vedieť, napríklad hlukom, a mal by sa vyhnúť neprehľadným húštinám. 

,,Začala sa hubárska sezóna. To znamená, že do Tatier prišli tisíce ľudí. Medvede však v takejto situácii môžu zareagovať aj takto stresovo a zaútočiť,“ vysvetľuje mimovládny ochranár Erik Baláž.

Operačné stredisko pre medveďa hnedého od svojho vzniku v júli prijalo 128 hlásení, zásahové tímy najčastejšie smerovali práve do okresov Žilinského kraja – Martina, Ružomberka a Liptovského Mikuláša.

,,K početnosti sa ja vyjadrovať nebudem. Tá početnosť musí byť zistená podrobným výskumom, ktorý momentálne nastavujeme, nakoľko predchádzajúce riešenia tejto problematiky a zisťovania stavu početnosti nejako spolu nekorelujú,“ objasňuje generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody Štefan Kysel.

Boja sa masívneho odstrelu

Mimovládni ochranári sa obávajú masívneho zabíjania medveďov. ,,Politici majú riešenia vo svojich rukách. Už tohto roku dali zastreliť viac ako 70 medveďov, vidíme však, že to nepomohlo. Mali by sa omnoho viacej venovať preventívnym opatreniam. Znamená to, napríklad, že elektrické ploty okolo polí mali byť dávno urobené,“ dopĺňa Baláž.

„Na rokovanie vlády predložím návrh, aby každý národný park musel mať zriadený vlastný zásahový tím na odstrel medveďov. Zvýši to reakciu v lokalitách, kde je vysoký výskyt ľudí,“ vyjadril sa minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS) na sociálnej sieti.

Minister dal preveriť, či Štátna ochrana prírody niečo nezanedbala pri povoľovaní odstrelu medveďa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny