Na hlavný obsah

Hurikán Helene má v USA viac než 220 obetí. Meteorológovia varujú pred novou búrkou Milton

Helene je najtragickejším hurikánom od Katriny.

Hurikán Helene má v USA viac než 220 obetí. Meteorológovia varujú pred novou búrkou Milton
V celej oblasti pokračuje pátranie po nezvestných a prípadných ďalších obetiach. Foto: TASR/AP

Počet obetí hurikánu Helene v Spojených štátoch stúpol na 227, ďalšie dve úmrtia v nedeľu (6. 10.) ohlásili úrady štátu Južná Karolína, uviedla stanica CNN. Vo štvrtok bilancia uvádzala 200 úmrtí. Po prechode hurikánu naďalej zostáva bez prúdu vyše 370-tisíc domácností.

V Mexickom zálive v nedeľu zosilnel na hurikán ďalší búrkový systém pomenovaný Milton.

V šiestich amerických štátoch v súvislosti s touto búrkou a záplavami zomrelo 227 ľudí, prakticky polovica z nich v Severnej Karolíne. Južná Karolína hlási 48 obetí, Georgia 33, Florida 20 a postihnuté sú aj Tennessee a Virgínia. V celej oblasti pokračuje pátranie po nezvestných a prípadných ďalších obetiach.

Helene sa počtom obetí stala najtragickejším hurikánom, ktorý zasiahol americkú pevninu od Katriny v roku 2005. K pobrežiu USA sa dostala pred vyše týždňom ako silný hurikán štvrtej – a teda druhej najvyššej – kategórie. Potom pokračovala ďalej do vnútrozemia, kde za sebou zanechala pás škôd dlhý stovky kilometrov od juhu Floridy až po Virgíniu.

Rozmery katastrofy

V piatich štátoch zostáva bez prúdu viac ako 370-tisíc domácností. Najhoršie zasiahnuté sú Severná a Južná Karolína a Georgia, vyplýva z údajov serveru o výpadkoch PowerOutage.

Americký prezident Joe Biden vyslal ďalších 500 vojakov do západnej časti Severnej Karolíny, aby tam pomohli so zvládaním následkov hurikánu. Celkovo ich je takto nasadených asi 1500 a k tomu tisícky členov národnej gardy.

Do nemocníc a zdravotníckych zariadení v meste Asheville v Severnej Karolíne prišlo pomáhať s ošetrením zranených asi 40 lekárov a na 400 zdravotných ošetrovateľov z iných štátov USA. O pomoc úrady podľa guvernéra požiadalo 83.000 ľudí, píše agentúra AP.

Meteorológovia varovali pred novou búrkou Milton, ktorá by podľa nich tento týždeň mohla udrieť na západné pobrežie Floridy. Hurikán, ktorý sprevádzajú vetry s rýchlosťou až 130 kilometrov za hodinu, sa nachádza približne 1310 kilometrov západo-juhozápadne od floridskej Tampy, uviedla AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet