Na hlavný obsah

Hurikán Milton na Floride pripravil o život 16 ľudí, potvrdili miestne úrady. Číslo nie je konečné

Očakávajú, že záchranári nájdu ďalších mŕtvych.

Hurikán Milton na Floride pripravil o život 16 ľudí, potvrdili miestne úrady. Číslo nie je konečné
Vyvrátený strom leží na vrchole domu v meste Siesta Key na Floride. Foto: TASR/AP

Počet obetí hurikánu Milton na Floride stúpol na 16. Pre CBS News to potvrdilo floridské ministerstvo pre presadzovanie práva. Dodalo, že toto číslo nie je konečné.

Záchranári pravdepodobne v najbližších dňoch nájdu ďalších mŕtvych, keďže získajú „lepšiu predstavu o ničivej dráhe Miltonu“, uviedla spravodajská stránka britskej verejnoprávnej stanice BBC.

Zhruba tri milióny domácností a podnikov zostali v dôsledku búrky bez elektrickej energie. Podľa guvernéra Rona DeSantisa sa navyše v najbližších dňoch očakávajú ďalšie záplavy.

Milton udrel v stredu (9. 10.) večer neďaleko mesta Sarasota a v priebehu niekoľkých hodín sa prehnal Floridou od západu na východ. Potom opustil územie juhovýchodného štátu a zamieril nad oceán.

Keď búrka dosiahla pevninu, mala silu hurikánu tretej kategórie na päťstupňovej škále a pri odchode bola na úrovni prvej kategórie.

Silný vietor a tornáda

Veľkú búrku sprevádzali extrémne udalosti na viacerých úrovniach. Prívalové zrážky dosiahli podľa denníka New York Times až 450 milimetrov, zatiaľ čo maximálna rýchlosť vetra na pevnine presiahla 160 kilometrov za hodinu.

V blízkosti hurikánov často vznikajú tornáda a Milton ich podľa predbežných údajov priniesol desiatky.

USA zažívajú tento rok mimoriadne dramatickú hurikánovú sezónu, keď od začiatku leta zasiahlo územie USA päť hurikánov.

Klimatológovia pritom tvrdia, že hrozbu hurikánov zhoršujú klimatické zmeny spôsobené človekom. Varujú, že takéto búrky budú čoraz silnejšie a prinesú čoraz viac zrážok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet