Na hlavný obsah

Ideálne podmienky na pozorovanie kométy ATLAS začínajú. Kde a kedy ju na oblohe hľadať?

Kométa by mala byť viditeľná voľným okom do konca mesiaca.

Ideálne podmienky na pozorovanie kométy ATLAS začínajú. Kde a kedy ju na oblohe hľadať?
Na snímke kométa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS. Foto: TASR/Patrick Pleul/dpa via AP

Kométu C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS môžete voľným okom pozorovať aj z územia Slovenska. Najlepšie podmienky na jej pozorovanie by podľa portálu Veda na dosah mali vzniknúť po 18. októbri a trvať do konca mesiaca.

Za zlepšujúce sa podmienky pri pozorovaní môže mesiac, ktorý po splne začne na oblohe pomaly vychádzať čoraz ďalej od Zeme. Výhľadom na kométu tak nebude brániť mesačný svit, ktorý by mal postupne slabnúť.

Ideálne podmienky sú podľa portálu za súmraku – teda asi pol hodinu po západe slnka. Dôležité je nezabudnúť na to, že kométa sa v tomto čase nachádza smerom na západ. Pozorovať by ju malo byť od štvrtka (17. 10.) možné aj tri hodiny po západe slnka.

SHMÚ na sociálnej sieti upozorňuje, že viditeľnosť kométy môže zhoršovať svetelný smog, oblačnosť a netrpezlivosť. Pokiaľ sa teda vyberiete kométu pozorovať, najvhodnejšie podmienky budete mať v tmavých lokalitách, prípadne v horách. Kométu môžete pozorovať aj v meste, bude však ťažšie ju na nočnej oblohe nájsť.

Kométa sa už vzďaľuje

Aj napriek tomu, že sa kométa od Zeme pomaly vzďaľuje, najideálnejšie podmienky na jej pozorovanie vznikli práve teraz. Kométa sa totiž nevzďaľuje iba od Zeme, ale aj od Slnka. Práve preto sa každým dňom presúva do tmavšej časti oblohy, v ktorej viac vynikne jej „chvost“.

Ideálne podmienky na jej pozorovanie by mali pokračovať do konca októbra. Začiatkom novembra ju ešte v tmavých lokalitách môžete vidieť ako veľmi slabý pás na oblohe. Malými ďalekohľadmi ju bude možné pozorovať až do začiatku decembra tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko