Na hlavný obsah

Informovaný súhlas rodiča bude mať novú podobu: Riaditelia škôl hovoria o nejasnostiach a zvýšení byrokracie

Poslanci budú o informovanom súhlase rodiča hlasovať budúci týždeň.

Informovaný súhlas rodiča bude mať novú podobu: Riaditelia škôl hovoria o nejasnostiach a zvýšení byrokracie
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Informovaný súhlas rodiča bude mať novú podobu. Je potrebný na aktivity nad rámec učebných osnov a je jednou z najdiskutovanejších zmien veľkej školskej reformy. Parlament o nej aktuálne rokuje. Pôvodnú verziu minister školstva aj pozmenil, no poprel, že ide o ústupok koaličnému partnerovi.

Súhlas bude škola od rodičov potrebovať, ak pôjde o prednášky či iné aktivity nad rámec učebných osnov. Ak aj rada školy akciu odsúhlasí, posledné slovo budú mať rodičia.

“Na konci reťazca je vždy zákonný zástupca, ktorý môže buď nesúhlasiť na účasti dieťaťa na takejto aktivite, alebo bude musieť vysloviť súhlas. Chcem upovedomiť rodičov, že vždy dostanú informáciu tri dni pred takouto aktivitou. Kto príde a nie je zamestnanec školy, odkiaľ príde, kedy sa ukončí takáto aktivita a obsah samotnej aktivity, aby boli uzrozumení,“ informoval minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Koalícia no aj opozičná KDH chce do zákona zapracovať ďalšie zmeny. KDH by chcelo presadiť, aby súhlas dávali rodičia pri témach sexuálnej výchovy či náboženských otázkach.

“Treba urobiť jasnú kompetenciu, intimita detí je výsostné právo rodičov. Nikto im nemá do toho čo hovoriť, k tomu priradím aj vierovyznanie a filozofické presvedčenie,“ vyhlásil bývalý minister školstva Ján Horecký (KDH).

Novej podobe informovaného súhlasu rodiča sa v Správach venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

S návrhom prichádza aj SNS

S podobným návrhom prichádza aj SNS. “Nemáme nedôveru k súčasnému ministrovi. Ale vlády sa menia a toto je poistka, ak by prišiel nejaký super progresívny minister školstva a tlačil tam niektoré agendy inklúzie v sexuálnych oblastiach, aby takéto veci boli ošetrené,“ povedal člen Výboru NR SR pre vzdelávanie Roman Michelko (SNS).

“Tento návrh spôsobí interpretačné problémy, lebo rôzne skupiny budú mať rôzne názory na to, čo je súčasťou školského vzdelávacieho programu a čo už nie je,“ skonštatovala členka Výboru NR SR pre vzdelávanie Viera Kalmárová (PS).

Riaditelia hovoria o nejasnostiach

Nejasnosti priznávajú aj samotní riaditelia. “Určite to bude zvýšenie byrokracie. Dnes však vôbec nevieme, čo bude považované za akciu, kde je potrebné pýtať informovaný súhlas,“ priznal riaditeľ ZŠ Mudroňova v Bratislave Richard Savčinský.

“Ak by sa ukázalo v aplikačnej praxi, že sú takéto veci, ktoré môžu znamenať nejednoznačnosť v postupe, sme pripravení to upraviť,“ reagoval podpredseda Výboru NR SR pre vzdelávanie Jozef Habánik (Smer-SD).

Bývalý minister školstva Branislav Gröhling (SaS) hovorí o podkopávaní dôvery učiteľov a riaditeľov škôl.

“Vládna koalícia s niektorými opozičnými stranami hovoria, že na školách sa vyučuje v rámci sexuálnej výchovy alebo iných tém neviem čo hrozné. Nič takéto sa nedeje. Je to hrubá degradácia riaditeľov a učiteľov na našich školách,“ uviedol Gröhling.

Iný pôvodný návrh

Pôvodný návrh však boli iný. Súhlas rodiča mal nastúpiť vtedy, ak by aktivity školská rada neschvaľovala. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) však na sociálnej sieti naznačil, že s ministrom diskutovali a rodiča nebude mať právo rada prehlasovať.

“Nebol to žiadny ústupok, tak ako konzultujem s odborníkmi, konzultoval som aj s opozíciou. SNS sme predstavili náš návrh, mali nejaké iné výhrady, ale povedali, že s týmto si vedia predstaviť fungovať,“ dodal Drucker.

Poslanci budú o informovanom súhlase rodiča hlasovať budúci týždeň, platiť by mal od januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko