Na hlavný obsah

Irán odpálil rakety na Izrael, varoval pred odvetnou paľbou. Hrozba nateraz pominula

Izrael útok očakával.

Irán odpálil rakety na Izrael, varoval pred odvetnou paľbou. Hrozba nateraz pominula
Irán odpálil balistické rakety smerom na Izrael. Foto: AFP/Profimedia

Irán v utorok (1. 10.) odpálil balistické rakety na Izrael, kde sa ľudia v celej krajine museli dočasne uchýliť do krytov. Asi po hodine civilná obrana informovala, že ľudia môžu tieto priestory opustiť.

Armáda oznámila, že v danom momente ďalšie nebezpečenstvo zo strany Iránu nehrozí. Izraelská záchranná služba uviedla, že v Tel Avive utrpeli ľahké zranenia dvaja ľudia, ktorých zasiahla črepina.

Sirény varujúce pred vzdušným útokom sa rozozneli po celom izraelskom území. Spravodajkyňa agentúry DPA informovala, že v Tel Avive sa ozývali hlasné explózie.

Okrem dvoch ľahko zranených podľa izraelských záchranárov potrebovalo ošetriť tiež niekoľko ľudí, ktorí si ublížili, keď utekali do krytu. Iní dostali úzkostný záchvat.

Izrael uzavrel svoj vzdušný priestor, rovnaké rozhodnutie oznámili aj iracké úrady. Leteckú dopravu pozastavilo tiež Jordánsko. Úrady v tejto krajine susediacej s Izraelom vyzvali obyvateľov, aby v záujme svojej bezpečnosti neopúšťali domovy.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari pred odpálením rakiet uviedol, že zo strany Iránu očakáva rozsiahly útok. Iránske revolučné gardy tvrdia, že na Izrael odpálili desiatky rakiet. Varovali, že ak Izrael pristúpi k odvete, stane sa podľa nich terčom úderu, ktorý bude „drvivejší a ničivejší“.

Irán prvý priamy útok proti Izraelu uskutočnil tento rok v apríli. Použil pri ňom balistické rakety, drony a strely s plochou dráhou letu. Išlo vtedy o odvetu za útok na iránsky konzulát v Damasku. Izrael sa k nemu síce neprihlásil, predpokladá sa však, že je zaň zodpovedný.

Napätie medzi Izraelom a Iránom v posledných dňoch znovu výrazne stúplo v dôsledku rozsiahlych izraelských akcií proti šiitskému hnutiu Hizballáh v Libanone. Irán túto militantnú skupinu podporuje politicky aj vojensky.

V noci na utorok Izrael začal pozemnú operáciu proti Hizballáhu v južnom Libanone.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet