Na hlavný obsah

Izrael chystá odvetu za iránsky útok. Cieľom môžu byť aj ropné zariadenia

Pozemná operácia Izraelu v Libanone pokračuje.

Izrael chystá odvetu za iránsky útok. Cieľom môžu byť aj ropné zariadenia
ilustračná snímka - Izraelské delostrelectvo strieľa zo severného Izraela na Libanon. Foto: TASR/AP

Izrael v rade niekoľkých dní začne „významnú odvetu“ za utorkový (1. 10.) iránsky raketový útok, cieľom by mohli byť ropné zariadenia a ďalšie strategické miesta v Iráne, napísal v stredu (2. 10.) server Axios s odvolaním sa na izraelských činiteľov.

Irán už skôr pohrozil, že ak naň Izrael zaútočí, bude úder opätovať. Tiež proiránske milície v Iraku sľúbili odvetné akcie proti americkým základniam v krajine. Jemenskí povstalci, spojenci Iránu, v utorok napadli v Červenom mori ďalšie dve plavidlá, posádkam sa nič nestalo.

Aj v stredu pokračuje pozemná operácia izraelskej armády na juhu Libanonu s cieľom vytlačiť militantné hnutie Hizballáh od izraelských hraníc.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už v utorok po raketovom útoku Teheránu na Izrael uviedol, že Irán urobil veľkú chybu a zaplatí za ňu. Väčšinu z takmer dvoch stoviek iránskych rakiet odrazil izraelský systém protivzdušnej obrany.

Zostreliť rakety pomohli aj Spojené štáty a zrejme aj Francúzsko a Británia. Niektoré strely dopadli do stredného a južného Izraela, niekoľko ľudí utrpelo ľahké zranenia.

Strely zasiahli aj okolité krajiny

Na Izraelom okupovanom Západnom brehu zomrel Palestínčan, ktorého zasiahla strela neďaleko Jericha. Nie je ale jasné, či to súviselo s iránskym útokom. Server BBC ukázal aj fotografiu veľkého krátera na predmestí Tel Avivu.

Traja ľudia boli ľahko zranení kvôli iránskemu útoku tiež v Jordánsku, uviedol podľa BBC hovorca tamojšej vlády v miestnej televízii. Časti striel dopadli v Jordánsku na viacero miest, vážne zranenia nespôsobili.

Náčelník generálneho štábu iránskej armády Mohammad Bagherí varoval, že Irán odpovie na akúkoľvek akciu proti svojmu územiu ďalšími údermi na Izrael.

Iránsky minister zahraničia Abbás Arakčí v noci na stredu na sociálnej sieti X napísal, že Irán zaútočil v utorok na Izrael v sebaobrane a že cieľom úderu bola len vojenská infraštruktúra. „Naša akcia je ukončená, ak sa izraelský režim nerozhodne vyvolať ďalšiu odvetu,“ uviedol Arakčí.

Iránske revolučné gardy už skôr uviedli, že útok bol odvetou za zabitie šéfa libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha a ďalších veliteľov hnutia v predchádzajúcich týždňoch.

Iránsky útok privítalo palestínske hnutie Hamas, ktoré vlani v októbri teroristickým útokom na Izrael spustilo vojnu s Izraelom v Pásme Gazy. Hamas označil útok za „hrdinský čin“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet