Na hlavný obsah

Izrael má niekoľko možností, načrtol bývalý príslušník izraelskej armády

Irán odpálil balistické rakety na Izrael.

Izrael má niekoľko možností, načrtol bývalý príslušník izraelskej armády
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Irán odpálil balistické rakety na Izrael. Podľa odhadov izraelských a amerických úradov ich bolo asi 200. Väčšinu sa podarilo zničiť. Teherán tvrdí, že cieľom ich úderu bola len vojenská infraštruktúra. Podľa izraelskej armády chceli raketami zasiahnuť práve civilistov.

Tí prečkali útok v krytoch. Podľa dostupných informácií si rakety vyžiadali zatiaľ jednu obeť – Palestínčana na Západnom brehu Jordánu, a dvoch zranených. Irán varoval, že ak Izrael podnikne odvetu, znova sa stane terčom iránskych rakiet. Podľa Izraelskej armády ďalší bezprostredný útok nehrozí.

„Izraelská armáda aj Izrael boli na podobné útoky pripravení,“ hodnotí situáciu bezpečnostný analytik a bývalý príslušník izraelskej armády Tomáš Alner.

Odborník povedal viac o dôvodoch iránskeho útoku. „Najmä z Libanonu sa ozývali hlasy, že ste nás poslali bojovať proti Izraelu a teraz nás nechávate samých, keď nás Izrael ničí. Na toto musel Irán nejako reagovať,“ vysvetľuje Alner.

O situácii na Blízkom východe sme sa v Ranných správach rozprávali s bezpečnostným analytikom Tomášom Alnerom:

Teroristický útok

Obyvatelia sa dozvedeli o tomto útoku s asi dvojhodinovým predstihom. V priebehu dňa sa hovorilo, že Irán plánuje nejaký útok, informácie o ňom sa neskôr spresňovali. Balistické rakety letia z Iránu do Izraela asi dvanásť minút. „Ľudia mali relatívne dlhý čas sa skryť,“ zhodnotil Alner.

Situáciu skomplikoval aj teroristický útok v uliciach štvrte Džafo v Tel Avive, ktorý si vyžiadal šesť mŕtvych a deväť zranených. Útočníci si vybrali historickú časť, ktorú obľubujú najmä turisti. Podľa Alnera ťažko povedať, či útoky koordinovali.

„V Izraeli sú každý deň pokusy palestínskych Arabov o teroristické útoky. To, že sa tento podaril je skôr náhoda. Izraelské bezpečnostné zložky zabraňujú podobným útokom v podstate denne,“ pripomenul.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa vyjadril, že Teherán urobil veľkú chybu a za ňu zaplatí. „Izrael má niekoľko možností. Môže zaútočiť na iránsky jadrový program. Druhá možnosť je, že Izrael zaútočí na iránsku ropnú a plynovú infraštruktúru. To je niečo, čo živí iránsky režim,“ tvrdí Alner.

„Na Blízkom východe prebieha vojna. Ničia v nej iránsky vojenský potenciál, ktorý táto krajina budovala desiatky rokov. Irán si budoval vojenskú moc, ktorá nie je namierená len proti Izraelu. Sunnitské arabské štáty sú v tomto konflikte na strane Izraela,“ vysvetľuje analytik.

„Každý vojenský zásah, ktorý zmenší iránsky vojenský potenciál nebude prispievať k eskalácii, ale bude prispievať k dlhodobej deeskalácii,“ uzavrel Alner.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet