Na hlavný obsah

Izrael odpovie na útok Iránu, terčom bude iránska armáda, nie jadrové ciele, píše The Washington Post

Útok na ropné zariadenia by zdvihol ceny pohonných látok.

Izrael odpovie na útok Iránu, terčom bude iránska armáda, nie jadrové ciele, píše The Washington Post
Izraelskí vojaci na obrnených transportéroch. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil americkým predstaviteľom, že Izrael v rámci odvety zaútočí na iránsku armádu a nie iránske ropné, alebo jadrové zariadenia.

Tvrdí denník The Washington Post (WP) odvolávajúci sa na dva dobre informované zdroje v Bielom dome. Pôjde o odplatu za raketový útok Iránu na Izrael z 1. októbra.

Americký prezident Joe Biden už dávnejšie uviedol, že nepodporí útok na iránske jadrové zariadenia. Proti možnosti útoku na ropné zariadenia vo Washingtone lobovali aj štáty Perzského zálivu z obáv, že ak by konflikt eskaloval, ich vlastné ropné zariadenia by sa mohli dostať pod paľbu zo strany zástupcov Teheránu.

Podľa WP premiér Benjamin Netanjahu povedal predstaviteľom Bidenovej vlády, že Izrael zaútočí na iránsku armádu. Biely Dom sa údajne obával, že úder na iránske ropné a jadrové zariadenia by mohol viesť k veľkej vojne v regióne.

Limitovaná odveta by mala takémuto scenáru zabrániť. Od iránskeho raketového útoku na Izrael uplynuli dva týždne a Blízky východ očakáva odvetu s obavami, že príde k veľkej vojne medzi oboma krajinami.

Stalo by sa tak v politicky citlivom čase pre Washington, keď do volieb zostáva menej ako mesiac. Prezident Joe Biden vyhlásil, že izraelský útok na jadrové zariadenia nepodporí.

Zasahovanie do amerických volieb

Netanjahu údajne rozumie tomu, že neprimeraná odveta by mohla byť v USA vnímaná ako zasahovanie do amerických volieb.

Útok na ropné zariadenia by prudko zdvihol ceny pohonných látok a útok na jadrové zariadenia by mohol vtiahnuť USA do vojny s Iránom.

The Washington Post píše, že v nedeľu (13. 10.) Pentagón oznámil umiestnenie amerického protiraketového systému v Izraeli s americkou obsluhou, ktorú tvorí asi 100 vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál