Na hlavný obsah

Izrael začal pozemnú operáciu v Libanone. Cieľom je zničiť pôsobisko hnutia Hizballáh

Ciele pozemných akcií sa nachádzajú v dedinách blízko hraníc.

Izrael začal pozemnú operáciu v Libanone. Cieľom je zničiť pôsobisko hnutia Hizballáh
Izraelské obrnené transportéry a tanky manévrujú v odstavnej oblasti v severnom Izraeli neďaleko izraelsko-libanonskej hranice. Foto: TASR/AP

Izrael v utorok (1. 10.) v noci začal pozemnú operáciu na juhu Libanonu. Podľa vyhlásenia izraelskej armády ide o obmedzenú a presne zacielenú akciu v snahe zničiť pôsobisko hnutia Hizballáh blízko hraníc, odkiaľ ostreľuje sever Izraela. Akciu podporujú izraelské vzdušné sily a delostrelectvo, uviedlo vojsko židovského štátu.

Izraelské letectvo za posledné dva týždne výrazne zintenzívnilo údery proti Hizballáhu na mnohých miestach Libanonu. Podľa libanonských úradov pri tom zomrelo vyše tisíc ľudí, časť z nich boli civilisti.

Izraelskí predstavitelia opakovane uvádzali, že pozemné sily sú pripravené vstúpiť do južného Libanonu. Cieľom je vytlačiť Hizballáh od hraníc a znemožniť mu odpaľovať rakety na Izrael.

Izraelská armáda na základe rozhodnutia bezpečnostného kabinetu začala „obmedzené, lokalizované a cielené pozemné útoky založené na presných spravodajských informáciách“ o pôsobiskách a infraštruktúre Hizballáhu blízko hraníc, uvádza vyhlásenie ozbrojených síl.

Ciele pozemných akcií sa podľa vyjadrenia vojska nachádzajú v dedinách blízko hraníc. Predstavujú bezprostredné ohrozenie pre miestne komunity na severe Izraela.

Hizballáh už pred začiatkom operácie uviedol, že na avizovanú izraelskú pozemnú ofenzívu odpovie. Nie je však jasné, v akej bojovej kondícii sa vojenské krídlo hnutia nachádza po tom, ako Izrael zabil v úderoch niekoľko vysokých vojenských veliteľov a vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v pondelok (30. 9.) večer oznámilo, že izraelské vzdušné údery zabili za posledných 24 hodín na juhu krajiny, vo východolibanonskom údolí Bikáa a v samotnom Bejrúte 95 ľudí a ďalších 172 zranili.

Boj s Hizballáhom trvá už rok

Podľa palestínskeho zdroja citovaného agentúrou Reuters Izrael v noci namieril jeden zo vzdušných úderov na najväčší palestínsky utečenecký tábor na území Libanonu. Ide o vôbec prvý útok na tábor Ajn Hilvá, ktorý leží na juhu Libanonu neďaleko prístavu Sajdá (Sidon).

Boje medzi Izraelčanmi a Hizballáhom trvajú od vlaňajšieho októbra. Teroristi z Hamasu a ďalších palestínskych zoskupení vtedy zaútočili na juh Izraela. Izraelská armáda v odvete začala doteraz pokračujúcu vojnu v Pásme Gazy.

Hizballáh na podporu Hamasu začal ostreľovať sever Izraela, evakuovať tam museli desaťtisíce ľudí. Obe strany si odvtedy vymieňali menšie cezhraničné údery, keďže izraelské sily sa sústredili na boje v Pásme Gazy.

V posledných dvoch týždňoch sa ale situácia v Libanone vyostrila po sérii explózií pagerov a vysielačiek využívaných Hizballáhom a následnom prudkom zintenzívnení izraelských úderov proti Hizballáhu na juhu Libanonu ale tiež v ďalších častiach krajiny. Ide o najtvrdšie údery od vojny s Hizballáhom v roku 2006.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet