Na hlavný obsah

Je to začiatok konca vojny v Gaze, reaguje na smrť vodcu Hamasu izraelský premiér B. Netanjahu

Žiada, aby Hamas odložil zbrane a vydal rukojemníkov.

Je to začiatok konca vojny v Gaze, reaguje na smrť vodcu Hamasu izraelský premiér B. Netanjahu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Zabitím šéfa palestínskej teroristickej organizácie Hamas Jahjá Sinvára vojna v Pásme Gazy nekončí, je to ale začiatok jej konca. V anglickom prejave zverejnenom na sieti X to vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Povedal tiež, že boje môžu rýchlo skončiť, ak Hamas odloží zbrane a vydá rukojemníkov unesených pri teroristickom útoku vlani v októbri.

„Obyvatelia Gazy, mám jednoduchú správu: Táto vojna môže zajtra skončiť. Môže skončiť, ak Hamas zloží zbrane a vráti našich rukojemníkov,“ povedal Netanjahu.

Poznamenal, že Hamas v Gaze drží 101 rukojemníkov, ktorí sú občania 23 krajín. „Izrael je odhodlaný urobiť všetko, čo je v jeho moci, aby ich dostal všetkých domov,“ dodal.

Svoj prejav Netanjahu adresoval nielen Palestínčanom, ale aj obyvateľom celého blízkovýchodného regiónu. „Os teroru, ktorú Irán vybudoval, sa rúca pred našimi očami,“ povedal.

„Všetci tí, ktorí sa usilujú o budúcnosť Blízkeho východu v prosperite a mieri, by sa mali k vybudovaniu lepšej budúcnosti zjednotiť. Spoločne môžeme vytlačiť sily temnoty a vytvoriť pre všetkých svetlú a nádejnú budúcnosť,“ dodal.

Sinvára zabili izraelskí vojaci v stredu (16. 10.) v jednom z domov v meste Rafáh na juhu Pásma Gazy. Stalo sa tak náhodou, armáda nemala vopred informácie o tom, že na mieste je šéf Hamasu.

Sinvár podľa Izraela naplánoval teroristický útok z vlaňajšieho 7. októbra, pri ktorom zomrelo asi 1 200 ľudí a ďalších 250 uniesli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet