Na hlavný obsah

Jednodňová chirurgia bude pre poistencov štátnej VšZP nedostupnejšia, nedostanú sa k viacerým operáciám

Upozornili na to súkromní lekári.

Jednodňová chirurgia bude pre poistencov štátnej VšZP nedostupnejšia, nedostanú sa k viacerým operáciám
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Asociácia súkromných lekárov (ASL) upozorňuje, že jednodňová chirurgia bude pre poistencov štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) nedostupnejšia. Inštitúcia nezazmluvnila alebo zaviedla limity. Spravila tak v posledný deň prepoisťovacej kampane.

„To znamená, že pacienti sa v súčasnej dobe nedostanú k operácii šedého zákalu, operácii prietrží žlčníka, kŕčových žil aj gynekologické operácie sa stávajú nedostupné, nakoľko čakacie doby v nemocniciach sú veľmi problematické,“ vysvetlil prezident ASL Marián Šóth.

Problémom v dostupnosti jednodňovej chirurgie pre poistencov VšZP sa v správach Slovenského rozhlasu venovala redaktorka Kristína Babicová:

Jednodňová zdravotná starostlivosť sa podľa neho predĺži na tri až päť dní a nemocnice budú zaťaženejšie. VšZP reaguje, že dáva prednosť nemocniciam, aby financie zostali v rámci ústavnej zdravotnej starostlivosti.

„Cieľom všeobecnej zdravotnej poisťovne je zabezpečiť, aby poistenci nemuseli platiť za jednodňovú ambulantnú starostlivosť, ale aby mali prístup k bezplatnej kvalitnej zdravotnej starostlivosti v rámci verejného zdravotného systému,“ dodala Zuzana Žiaková z komunikačného oddelenia poisťovne.

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) považuje krok štátnej poisťovne za nekorektný a diskriminačný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko