Na hlavný obsah

Kamala Harrisová bude viesť mierové rokovania s Vladimirom Putinom iba za účasti Ukrajiny

Zopakovala tiež kritiku politiky jej republikánskeho rivala.

Kamala Harrisová bude viesť mierové rokovania s Vladimirom Putinom iba za účasti Ukrajiny
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Kandidátka Demokratickej strany do nadchádzajúcich volieb a súčasná viceprezidentka USA Kamala Harrisová v pondelkovom (7. 10.) rozhovore vyhlásila, že pokiaľ sa stane prezidentkou, nebude viesť mierové rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. A to pokiaľ na nich nebude zastúpená Ukrajina. Informovala o tom agentúra AFP.

„Nie, bilaterálne rokovania bez Ukrajiny nie. Ukrajina musí mať možnosť vyjadriť sa k budúcnosti Ukrajiny,“ odpovedala Harrisová v relácii 60 minút televízie CBS na otázku, či sa stretne s ruským lídrom medzi štyrmi očami, aby rokovala o ukončení vojny.

Harrisová taktiež v rozhovore zopakovala kritiku politiky jej republikánskeho rivala Donalda Trumpa. Jeho postoj k Ukrajine označila ako „kapituláciu“ pred inváziou, ktorú Moskva spustila vo februári 2022. „Keby bol Donald Trump prezidentom, Putin by teraz sedel v Kyjeve,“ vyhlásila Harrisová.

Trump kritizuje masívnu vojenskú a finančnú pomoc, ktorú administratíva prezidenta Joea Bidena poskytuje Ukrajine a trvá na tom, že dokáže rýchlo vyjednať mierovú dohodu s Putinom, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet