Na hlavný obsah

Každé ôsme dievča zažilo znásilnenie alebo sexuálny útok pred dovŕšením 18 rokov, upozorňuje UNICEF

U chlapcov je to každý jedenásty.

Každé ôsme dievča zažilo znásilnenie alebo sexuálny útok pred dovŕšením 18 rokov, upozorňuje UNICEF
Ilustračná snímka ženy. Foto: Unsplash

Každé ôsme dievča zažilo znásilnenie alebo sexuálny útok pred dovŕšením 18 rokov. Približne každý jedenásty chlapec bol tiež vystavený podobným činom, uviedol v stredu (9. 10.) Detský fond OSN (UNICEF).

Väčšina prípadov sexuálneho násilia na maloletých sa pácha na mladistvých vo veku 14 až 17 rokov, uviedol UNICEF. Dodal, že tieto zistenia poukazujú na naliehavú potrebu globálnych opatrení.

Viac ako 370 miliónov žijúcich dievčat a žien zažilo znásilnenie alebo sexuálny útok. Toto číslo sa však zvýši na 650 miliónov, ak sa zahrnú aj „nekontaktné“ formy sexuálneho násilia, ako napríklad zneužívanie na internete alebo verbálne násilie.

Každá piata žena a dievča zažili nejakú formu sexuálneho násilia, uvádza UNICEF v správe. Označuje ju za prvý globálny prehľad tohto problému.

„Rozsah tohto porušovania ľudských práv je ohromujúci a je ťažké ho obsiahnuť v plnom rozsahu kvôli stigmatizácii, ťažkostiam pri meraní a obmedzenému úsiliu pri zhromažďovaní údajov,“ uvádza organizácia, ktorá sa snaží chrániť a zlepšovať blaho detí a podporovať ich všestranný rozvoj.

Potreba posilnenia zákonov

UNICEF zverejnil správu pred prvou svetovou ministerskou konferenciou o ukončení násilia páchaného na deťoch, ktorá sa bude konať budúci mesiac v Kolumbii.

Organizácia tvrdí, že zistenia poukazujú na naliehavú potrebu zvýšeného celosvetového úsilia vrátane posilnenia zákonov a pomoci deťom rozpoznať a nahlásiť sexuálne násilie.

UNICEF uviedol, že sexuálne násilie nepozná geografické, kultúrne ani ekonomické hranice, ale najväčší počet obetí je v subsaharskej Afrike, a to 79 miliónov dievčat a žien. To predstavuje 22 percent všetkých žien a dievčat v tomto regióne.

Nasleduje východná a juhovýchodná Ázia so 75 miliónmi obetí, čo je osem percent tamojších dievčat a žien, stredná a južná Ázia s odhadovaným počtom 73 miliónov obetí (deväť percent), Európa a Severná Amerika (68 miliónov, 14 percent), Latinská Amerika a Karibik (45 miliónov, 18 percent) a severná Afrika a západná Ázia (29 miliónov, 15 percent).

Oceánia so šiestimi miliónmi obetí má najvyšší podiel obetí medzi tamojšími ženami a dievčatami, a to 34 percent.

Škvrna na morálnom svedomí

Správa upozorňuje, že riziko sa zvyšuje, ak existujú faktory ako slabé inštitúcie alebo veľký počet utečencov. Výkonná riaditeľka UNICEF Catherine Russellová označila sexuálne násilie na deťoch za „škvrnu na našom morálnom svedomí“.

„Spôsobuje hlbokú a trvalú traumu, často ho pácha niekto, koho dieťa pozná a komu dôveruje, a to na miestach, kde by sa malo cítiť bezpečne,“ povedala Russellová.

Podľa UNICEF sa väčšina sexuálneho násilia na deťoch odohráva počas ich dospievania, keď majú 14 až 17 rokov, a deti, ktoré mu čelili, majú vyššie riziko pohlavne prenosných chorôb alebo psychických problémov.

„Dopad sa zhoršuje, keď deti odkladajú zverejnenie svojich skúseností alebo zneužívanie úplne zamlčia,“ upozornil UNICEF.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet