Na hlavný obsah

Keď mi zavolal lekár, zavrela som sa do kúpeľne. Spomína Tereza, ktorej diagnostikovali rakovinu

Jej syn mal vtedy necelé štyri roky.

Keď mi zavolal lekár, zavrela som sa do kúpeľne. Spomína Tereza, ktorej diagnostikovali rakovinu
Tereza Smarešíková prekonala rakovinu krčka maternice. Foto: STVR

Október je medzinárodne známy ako Ružový mesiac. Cieľom tejto kampane je poukázať na potrebu prevencie rakoviny. Medzi tie, ktoré postihujú ženy, patrí aj rakovina krčka maternice. Práve toto ochorenie diagnostikovali aj Tereze Smaržíkovej, ktorá viac o tom povedala redaktorke Martine Jančiarovej.

Keď sa o diagnóze dozvedela bola čerstvo po rodičovskej dovolenke, jej syn mal len necelé štyri roky. „Keď mi zavolal lekár, že čo mi našli, tak som sa zavrela do kúpeľne, aby som emócie vypustila von, ale musela som sa vzchopiť a ísť ďalej,“ spomína si.

Tereza dodáva, že veľkou motiváciou v boji s rakovinou jej bola rodina a dieťa, o ktoré sa potrebovala starať. Po diagnóze bol proces liečby veľmi rýchly, nasledovala operácia a potom ožarovanie a chemoterapia, hovorí. Trvalo to asi štyri mesiace, potom prišla na rad rekonvalescencia.

Prehodnotila svoje priority

Diagnostikovanie rakoviny neovplyvňuje len pacienta, ale aj jeho najbližších. „Myslím si, že pre rodinu to bolo ešte náročnejšie ako pre mňa,“ priznáva bývalá pacientka.

Zákerná choroba pomohla Tereze prehodnotiť priority. „Začnete si uvedomovať, čo má pre vás význam, kde sa oplatí investovať čas, s ktorými ľuďmi chcete byť a s ktorými ľuďmi už nechcete byť,“ hovorí.

Paradoxne tvrdí, že rakovina jej život zlepšila. „V neskoršom období ma to ovplyvnilo veľmi pozitívne. Môj život sa zmenil k lepšiemu tak, ako by som si to predtým ani nevedela predstaviť,“ vyhlásila.

„Uprostred chaosu som našla svoj vlastný vnútorný pokoj a silu, ako sa s tým vyrovnať,“ dodala.

„Inak sa to nedá, len ísť do toho a prejsť cez to. Keď treba plakať, keď treba smiať sa, keď treba objatie, tak si ho dať a dopriať si čas pre seba, keď človek prejde tým procesom, aby sa s tým vyrovnal. Nie je to konečná, život nekončí a ide ďalej. A na ceste môžete nájsť kopec inšpiratívnych ľudí, ktorí vám v tom môžu pomôcť,“ uzatvára Tereza.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko