Na hlavný obsah

KĽDR plní svoje slová. Na svojej strane hranice čiastočne odpálila cesty spájajúce obe Kórey

V minulosti sa cesty považovali za symboly ich spolupráce.

KĽDR plní svoje slová. Na svojej strane hranice čiastočne odpálila cesty spájajúce obe Kórey
Ľudia sledujú protiseverokórejskú propagandu na železničnej stanici v Soule. Foto: TASR/AP

KĽDR na svojej strane hranice čiastočne odpálila cesty spájajúce obe Kórey, uviedla v utorok (15. 10.) juhokórejská armáda. Informovala o tom agentúra Jonhap.

„Severná Kórea okolo poludnia odpálila časti ciest Gyeongui a Donghae severne od demarkačnej línie,“ informoval Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády. Dodal, že posilnil hliadky a stav pripravenosti.

KĽDR už v minulosti pohrozila prerušením ciest a železničných tratí spájajúcich obe krajiny, ktoré sa v minulosti považovali za symboly ich spolupráce.

Medzi oboma krajinami rastie napätie v súvislosti s tvrdeniami KĽDR, že Južná Kórea vyslala nad jej územie drony. Bezpilotné lietadlá zhadzujúce propagandistické letáky zaznamenali nad Pchjongjangom tento mesiac údajne trikrát.

Severná Kórea pohrozila, že v prípade zopakovania takéhoto incidentu bude reagovať silou. Jej ministerstvo obrany v nedeľu (13. 10.) uviedlo, že nariadilo delostrelectvu a ďalším jednotkám pri hranici, aby sa „plne pripravili na spustenie paľby“.

Odvetná paľba Soulu

Kórejská armáda v utorok v blízkosti prísne stráženej hranice s KĽDR použila „odvetnú paľbu“ po tom, ako severokórejská armáda čiastočne odpálila cesty vedúce na juh a spájajúce obe krajiny, vyhlásil JCS. Informovali o tom agentúry AFP a Jonhap.

Armáda KĽDR „vykonala explozívnu operáciu s cieľom zablokovať cestné spojenie“, informoval Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády. Armáda Kórejskej republiky podľa JCS na detonácie odpovedala varovnými výstrelmi, ktoré dopadli na juh od demarkačnej línie, píše Jonhap.

Eskaláciu napätia medzi oboma krajinami spôsobilo nedávne obvinenie Južnej Kórey zo strany KĽDR, že vyslala nad jej územie drony. Bezpilotné lietadlá zhadzujúce propagandistické letáky zaznamenali nad Pchjongjangom tento mesiac údajne trikrát.

Severná Kórea pohrozila, že v prípade zopakovania takéhoto incidentu bude reagovať silou. Južná Kórea tieto obvinenia odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet