Na hlavný obsah

Koleso zrejme vzniklo na území dnešného Slovenska, mienia americkí historici

Hovoria o vynaliezavosti ľudí z Karpát.

Koleso zrejme vzniklo na území dnešného Slovenska, mienia americkí historici
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

O pôvode kolesa existuje viacero teórií. Tá najnovšia z dielne amerických historikov a archeológov naznačuje, že tento vynález mohol vzniknúť v Karpatoch na území dnešného Slovenska. Informoval o tom web spravodajskej televízie ČT24.

Predstava vedcov hovorí o mužovi, ktorý sa pohyboval na našom území pred asi šesťtisíc rokmi. Prechádzal plochou, kde dnes stojí mesto Trnava a pred ním sa dvíhali hrebene Malých Karpát. Počas svojej cesty pred sebou tlačil niečo na tú dobu nevídané, a to voz, ktorý sa pohyboval na kolesách.

Autori vychádzali z archeologických nálezov, predovšetkým hlinených modelov vozov z praveku, píše ČT24. Pracujú s teóriou, že koleso s nápravou vzniklo z valcov, ktoré mali ľudia všade okolo seba.

Podľa historika Richarda Bullieta vznik kolesa v Karpatoch môže súvisieť aj s kovom, ktorý definoval dobu jeho vynálezu – meďou. Dopyt po surovine rástol a jej preprava z baní bola náročná. Historik si preto myslí, že baníci už v tej dobe používali vozy. Web uviedol, že táto teória je považovaná za najmenej pravdepodobnú.

Spravodajský portál ďalej pripomenul, že autori štúdie nepripisujú autorstvo prvého kolesa etniku, ktoré pod Karpatami žije dnes. Slovania sa totiž na naše územie dostali až v šiestom storočí nášho letopočtu. Prisudzujú ho tzv. bolerázskej skupine a kľúčovým argumentom majú byť práve vykopávky modelov hlinených vozov.

Pravdepodobnejšie teórie

Existujú ešte dve hlavné teórie o pôvode jedného z najdôležitejších vynálezov v histórii ľudstva. Najčastejšie skloňovaný je jej pôvod v Mezopotámii, kde údajne vzniklo vo forme hrnčiarskeho kruhu.

Ďalšia teória hovorí, že vzniklo na území dnešného Turecka na pobreží Čierneho mora, kde vznikali grécke osady.

Ako píše ČT24, tento výskum sa nedá považovať za absolútny dôkaz toho, že koleso vzniklo na území Slovenska. Mnoho argumentov skôr nahráva spomínanej mezopotámskej či čiernomorskej teórii.

Stále však ide o zaujímavý príspevok do diskusie o pôvode kolesa, ktorý sa vďaka inžnierskemu prístupu na problém pozerá z menej obvyklého uhla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko