Na hlavný obsah

Krajiny EÚ prijali smernicu s aktualizovanými normami kvality ovzdušia. Čo prinesú nové pravidlá?

Občania EÚ sa budú môcť domáhať náhrady škody na zdraví.

Krajiny EÚ prijali smernicu s aktualizovanými normami kvality ovzdušia. Čo prinesú nové pravidlá?
Plameň a čierny dym v areáli Slovnaftu. Foto: TASR/Tomáš Halász

Ministri životného prostredia členských krajín EÚ v pondelok (14. 10.) v Luxemburgu prijali smernicu, ktorou sa stanovujú aktualizované normy kvality ovzdušia v celej EÚ.

Nové pravidlá prispejú k cieľu EÚ dosiahnuť nulové znečistenie do roku 2050. Pomôžu tiež predchádzať predčasným úmrtiam v dôsledku znečistenia ovzdušia. Občanom EÚ to tiež umožní domáhať sa náhrady škody na zdraví v prípadoch, keď budú porušené pravidlá EÚ o kvalite ovzdušia.

Smernica uprednostňuje zdravie občanov EÚ tým, že stanovuje prísne hodnoty pre znečisťujúce látky v ovzduší, ktoré sa majú dosiahnuť do roku 2030. Sú v súlade s usmerneniami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o kvalite ovzdušia.

Patria medzi aj tuhé častice PM10 a PM2,5, oxid dusičitý a oxid siričitý, o ktoré spôsobujú dýchacie problémy. Členské štáty môžu požiadať o odloženie termínu do roku 2030, ak splnia niektoré špecifické podmienky.

Kvalita ovzdušia sa hodnotí pomocou spoločných metód a kritérií v celej EÚ a revidovaná smernica zlepšuje monitorovanie a modelovanie kvality ovzdušia.

Normy sa budú prehodnocovať

Vlastné plány kvality ovzdušia členské štáty musia pripraviť pred rokom 2030, ak existuje riziko, že sa nové normy do tohto dátumu nedosiahnu. Normy sa budú pravidelne prehodnocovať v súlade s najnovšími vedeckými dôkazmi s cieľom posúdiť ch vhodnosť.

Snahou je zabezpečiť rovnaký prístup k spravodlivosti pre tých, ktorí sú alebo by mohli byť ovplyvnení implementáciou nových pravidiel.

Členské štáty musia zabezpečiť, aby mali občania právo žiadať a získať odškodnenie v prípade poškodenia zdravia v dôsledku porušenia pravidiel kvality ovzdušia stanovených v tejto smernici.

Platnosť nadobudne dvadsiaty deň po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Členské štáty budú mať následne dva roky na jej zavedenie do svojho vnútroštátneho práva.

Približne 300-tisíc predčasných úmrtí

Európska komisia má povinnosť do roku 2030 preskúmať normy kvality ovzdušia. A potom každých ďalších päť rokov v súlade s najnovšími vedeckými dôkazmi.

Rada EÚ v tlačovej správe pripomenula, že znečistenie ovzdušia je najväčším environmentálnym zdravotným rizikom v Európe. Znečisťujúce látky môžu byť mimoriadne škodlivé pre ľudí aj pre životné prostredie.

Podľa odhadov znečistenie ovzdušia spôsobí každoročne približne 300-tisíc predčasných úmrtí v Európe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet