Na hlavný obsah

Kto nahradí Z. Dolinkovú vo vedení rezortu zdravotníctva? Skloňuje sa niekoľko mien, viacerí odmietajú, že dostali ponuku

Prezident sa s odchádzajúcou ministerkou stretne v utorok.

Kto nahradí Z. Dolinkovú vo vedení rezortu zdravotníctva? Skloňuje sa niekoľko mien, viacerí odmietajú, že dostali ponuku
Na snímke Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: STVR

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) v utorok (8. 10.) pôjde do prezidentského paláca. S Petrom Pellegrinim sa má stretnúť v súvislosti s avizovaným podaním demisie. Kto ju vo vedení nahradí, stále nie je známe. Možnými kandidátmi na šéfa rezortu sú riaditelia nemocníc, minister školstva či štátny tajomník.

Jedným z adeptov na nového ministra zdravotníctva by mohol byť Kamil Šaško. Vyštudoval investičné bankovníctvo, aplikovanú vedu a riadenie podniku. Ako expert na regulácie a dohľad pracoval v Národnej banke Slovenska. Od vlaňajšieho októbra je štátnym tajomníkom na rezorte hospodárstva. Na náš telefonát ani správu nereagoval.

V súvislosti s funkciou ministerky zdravotníctva sa spomína aj riaditeľka Rooseveltovej nemocnice. Miriam Lapuníková jej šéfuje už desať rokov. Tvrdí, že s ponukou zastávať funkciu po Zuzane Dolinkovej ju neoslovili.

Kandidátom na nového šéfa rezortu zdravotníctva sa v Správach venovala redaktorka Veronika Čokinová:

„Na jednej strane je veľmi príjemné, že sa moje meno niekde spomína. Je to pre mňa ako pre manažérku veľkou cťou. Už len tá predstava je obrovská zodpovednosť. Ďakujem, žiadnu takúto ponuku som doteraz nedostala,“ uviedla riaditeľka FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Lapuníková.

Spomínajú sa viaceré mená

V médiách koluje aj meno gastroenterológa Ladislava Kuželu. V súčasnosti vedie Nemocnicu sv. Michala, ktorá patrí pod rezort vnútra. „Ponuku som nedostal,“ prezradil riaditeľ UN Nemocnice sv. Michala v Bratislave Ladislav Kužela.

Ako možný nástupca Zuzany Dolinkovej sa spomína aj minister školstva. Tomáš Drucker (Hlas-SD) však tvrdí, že o funkciu ministra zdravotníctva nemá záujem. Rezortu už šéfoval v rokoch 2016 až 2018.

„Som zodpovedný za plnenie programového vyhlásenia vlády v oblasti vzdelávania. Na rezorte sme rozbehli 40 projektov programu zmien. Mojou úlohou je dotiahnuť tieto projekty do úspešného konca, aby sa systém vzdelávania na Slovensku pohol smerom k vyššej kvalite a k lepším výsledkom,“ vyhlásil minister školstva Drucker.

Podpora predsedu vlády

Rezort zdravotníctva musí podľa opozičnej SaS viesť skúsený manažér, ktorý bude mať podporu predsedu vlády.

„Aby sa zdravotníctvo stalo premiérskou témou, aby sa za budúceho ministra alebo ministerku premiér postavil. Aby ju podržal pri nepopulárnych opatreniach a aby mal aj podporu zo strany ministerstva financií,“ povedal predseda poslaneckého klubu a predseda strany SaS Branislav Gröhling.

Meno možného nového šéfa zdravotníckeho rezortu úrad vlády ani strana Hlas-SD stále neprezradili. Prezident Peter Pellegrini sa pritom už v utorok stretne s odchádzajúcou ministerkou Zuzanou Dolinkovou.

„Ja demisiu pani ministerky Dolinkovej prijmem vtedy, keď budem vidieť z rúk pána premiéra adekvátnu náhradu, to znamená, nebudem prijímať demisiu pani ministerky okamžite a poverovať zatiaľ nejakého člena vlády, kým sa nenájde jej nástupca. To si rezort zdravotníctva nemôže dovoliť.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko