Na hlavný obsah

Kúpaliská a akvaparky zvýšia vstupné, nižšia DPH sa ich netýka. Ak by tak nespravili, boli by v strate

Päťpercentnú daň budú mať len gastro a ubytovacie zariadenia.

Kúpaliská a akvaparky zvýšia vstupné, nižšia DPH sa ich netýka. Ak by tak nespravili, boli by v strate
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Schválený konsolidačný balíček opatrení počíta so znížením DPH pre ubytovacie zariadenia a gastro prevádzky z pôvodných desať na päť percent. Medzi zvýhodnenú sadzbu sa však nedostal vodný relax. DPH pre akvaparky a kúpaliská stúpne na 23 percent. Ak nezvýšia ceny vstupného, budú stratové.

Mestský akvapark v Dolnom Kubíne nedosahuje žiaden zisk. Keďže nemá termálny prameň, vodu ohrievajú teplárne, čo predstavuje vysoké náklady na energie. Súčasná znížená DPH im zabezpečuje, že vodný park nie je stratový.

„Na súčasnú výšku cien v našom aquaparku má vplyv, že ešte stále ho musíme dosť výrazne splácať. Cenová úroveň v tejto chvíli nám neumožňuje ísť s cenami vyššie, lebo by to znamenalo zníženie návštevnosti akvaparku,“ skonštatoval primátor mesta Dolný Kubín Ján Prílepok.

Ceny vstupného Dolnokubínčania kritizujú už teraz. Daň z pridanej hodnoty sa pritom po novom zvýši na 23 percent.

„Ak nastane situácia, že budeme musieť nejakých 100-150-tisíc dať do akvaparku navyše, aby sme zabezpečili jeho chod, tie peniaze budeme musieť niekde inde ubrať možno na rekonštrukcii ciest, chodníkov, budovanie parkovísk, zveľaďovanie našich ihrísk,“ pokračoval Prílepok.

Zdražovaniu v akvaparkoch sa v reportáži v Ranných správach venoval Erik Vrábel:

Zdražejú aj najväčšie akvaparky

Zvýšenie DPH kritizujú aj najväčšie vodné parky na Slovensku. Po jej zavedení budú musieť upraviť cenník.

„Veľmi pravdepodobnev aspoň v niektorých skupín zákazníkovv budeme musieť pristúpiť k zvýšeniu cien. Keby to bolo exaktné, tak určite niekde tých 10 percent treba dohnať. Ale budeme sa snažiť veľmi zodpovedne radšej udržať návštevnosť a časť z tých tržieb nechať aj u seba,“ uviedol riaditeľ vodných parkov Bešeňová a Tatralandia Róbert Šmitala.

Osem z desiatich najnavštevovanejších atrakcií na Slovensku sú vodné parky. Podľa slovenskej asociácie akvaparkov, kúpalísk a plavární sa zdražovaniu nevyhnú.

„Slovensko už teraz je drahé. Nárast by mohol byť od 15 až do 20 percent. Realita je taká, že to vyššie vstupné už nemusí byť priechodné pre veľa našich zákazníkov, ktorí sú cenovo veľmi citlivý. A im tiež rastú aj ďalšie životné náklady, reálne to môže viesť k tomu, že bude prepad návštevnosti a v konečnom dôsledku nižšie príjmy,“ myslí si prezident Slovenskej asociácie akvaparkov, kúpalísk a plavární Gabriel Somogyi.

Pohľad ministerstva cestovného ruchu

Podľa ministerstva cestovného ruchu a športu bolo najdôležitejším faktorom zabezpečiť primárne služby v cestovnom ruchu, teda ubytovanie a gastroslužby. Tým zabezpečiť ich konkurencieschopnosť.

„Ak dokážeme byť cenovo konkurencieschopní v oblasti ubytovania, dokážeme prilákať návštevníkov, ktorí následne do značnej miery a v závislosti od ponuky daného regiónu konzumujú a využívajú aj iné služby, teda aj služby akvaparkov a plavární,“ dodal štátny tajomník pre cestovný ruch Marek Harbuľák.

Asociácia naopak tvrdí, že zvýšenie DPH pre vodné parky ovplyvní príjmy pre samosprávy a ubytovacie zariadenia napríklad v lokalitách ako Štúrovo či Veľký Meder. Tieto lokality totiž turisti vyhľadávajú práve na vodný relax.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika