Na hlavný obsah

Lekári ani sestry nesúhlasia s ústupkami ministerky Dolinkovej. Naďalej preto hrozia výpoveďami

Zmeny v rámci konsolidácie považujú za nedostatočné.

Lekári ani sestry nesúhlasia s ústupkami ministerky Dolinkovej. Naďalej preto hrozia výpoveďami
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Foto: TASR/Martin Baumann

Lekári ani sestry nesúhlasia s ústupkami v rámci konsolidácie verejných financií, ktoré avizuje ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (obaja Hlas-SD). Považujú ich za nedostatočné. Naďalej preto hrozia výpoveďami z nadčasov.

„Zatiaľ sa nám podarilo vyrokovať 40 miliónov eur, ktorých sa konsolidácia týkať nebude,“ vyhlásila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Koeficienty sa na trojpercentnú úroveň totiž podľa nej nebudú upravovať tým zdravotníkom, ktorých mzda by tak klesla pod hranicu priemernej.

„Ale za mňa treba stále ešte zabojovať a rokovať o tom, aby sa tá konsolidácia netýkala zdravotníckych pracovníkov,“ dodala Dolinková.

Minister vnútra avizuje ďalšie zmeny

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že rokovania so zdravotníkmi pokračujú. Avizuje ďalšie možné zmeny.

„Teraz sme prišli s tým, aby tí, ktorí majú najnižšie platy, ten automat mali v podobe šiestich percent a tí, ktorých platy sú niekde na úrovni päťtisíc eur, aby tá valorizácia bola na úrovni troch percent. Je to na obdobie rokov 2025 a potom by bol z toho v roku 2026 k návratu k tomu automatu,“ priblížil minister vnútra.

„Pokles dohodnutej mzdy je riziko odchodu sestier. Keď vám niekto zoberie sto eur a potom vám vráti 50 eur a povie, že tak som ti zobral len 50 eur, tak to je nejaký kompromis?“ pýta sa predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Súhlasí aj predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká. „To je stále zníženie platu, veď to je neprípustné,“ reagovala. V prípade, že sa konsolidácia dotkne platov zdravotníkov, sestry aj vyše 2 800 lekárov z 28 nemocníc trvajú na výpovediach z nadčasov, bez ktorých by podľa nich systém kolaboval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika