Na hlavný obsah

M. Kolíková si myslí, že M. Šutaj Eštok by mal odstúpiť. Jeho výrok o správe SIS označil T. Gašpar za nešťastný

Podľa poslankyne minister svoju rolu nezvláda.

M. Kolíková si myslí, že M. Šutaj Eštok by mal odstúpiť. Jeho výrok o správe SIS označil T. Gašpar za nešťastný
Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) a podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD). Foto: STVR

Predseda brannobezpečnostného výboru Národnej rady SR a podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD) nevidí žiadny dôvod, prečo by mal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) odstúpiť z funkcie. Povedal to v diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy.

„Nevidím dôvod, prečo by mal položiť funkciu. Pokiaľ sa sám rozhodne, že pôjde robiť predsedu parlamentu a bude robiť viac v prospech politickej strany s poslancami Hlasu-SD. Ja to budem rešpektovať,“ vyhlásil Gašpar.

Podľa poslankyne SaS a bývalej ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej šéf rezortu Šutaj Eštok nezvláda svoju funkciu. Poukázala na destabilizáciu v Policajnom zbore, likvidáciu kľúčových jednotiek boja proti organizovanému zločinu či na netransparentné obstarávanie hasičských vozidiel a uniforiem.

Kolíková nevylučuje, že SaS podá návrh na odvolanie ministra vnútra. „Ja sa domnievam, že je možné, že nás predbehne pán minister. Myslím si, že priestor a únik na post predsedu parlamentu tam je práve z toho dôvodu, že jednoducho túto rolu nezvláda,“ uviedla poslankyňa.

Pozrite si záznam celej relácie Sobotné dialógy, ktorej hosťami boli Mária Kolíková (SaS) a Tibor Gašpar (Smer-SD):

Nešťastný výrok

V diskusii sa dotkli aj správy Slovenskej informačnej služby k atentátu na premiéra Roberta Fico (Smer-SD). Šutaj Eštok tento týždeň po rokovaní vlády uviedol, že správu si od SIS objednal sám predseda vlády a že sa bude čítať v pléne parlamentu. Fico však takúto objednávku poprel a Šutaj Eštok svoje slová následne korigoval.

„Buď je Matúš Šutaj Eštok absolútne nezodpovedný politik, ktorý rozpráva hlúposti, alebo sa snažil od seba odvrátiť správu, s ktorou už mal on dávno prísť,“ reagovala Kolíková. Poukázala na dlhé váhanie ohľadne vyvodenia osobnej zodpovednosti príslušníkov úradu na ochranu ústavných činiteľov, ktorý patrí pod rezort vnútra.

„Premiér zrazu odvracal túto správu na opozíciu. To znamená, že k samotnej správe SIS asi bolo nejaké zadanie. Asi to mal byť nejaký spôsob a nástroj na vytváranie pochybností o samotnom vyšetrovaní. A, samozrejme, zneužiť to ako nástroj na dezinformácie o atentáte,“ myslí si poslankyňa.

Gašpar neodpovedal na otázku, kto si objednal vypracovanie správy od SIS. „Nemôžete mi dávať otázku, kto stojí za správou SIS, keď jej riaditeľ zatiaľ povedal, že žiadna správa neexistuje,“ reagoval. Riaditeľom SIS je syn Tibora Gašpara Pavol Gašpar.

Výrok Šutaja Eštoka označil za „nešťastný“ a celú kauzu za „pseudoproblém“. Gašpar nevidí problém ani v tom, ak by si Fico takúto správu od SIS objednal. Keďže ako poškodený z atentátu má právo na informácie z trestného konania, tak má podľa Gašpara aj právo pýtať si od SIS takúto správu, pretože to ohrozuje ústavné zriadenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko