Na hlavný obsah

Kritika komika za vtip o atentáte: Išlo skôr o kritiku slovenskej spoločnosti, než o atentát, reaguje M. Makovický

Komika kritizoval M. Šutaj Eštok.

Kritika komika za vtip o atentáte: Išlo skôr o kritiku slovenskej spoločnosti, než o atentát, reaguje M. Makovický
Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Foto: STVR

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) kritizuje komika, ktorý v rámci programu Silné reči vtipkoval o útoku na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Ako vo štvrtok (3. 10.) minister uviedol na tlačovej konferencii, výroky komika, že si „ani vlastného premiéra nevieme zastreliť“ a „aká krajina, taký Kennedy“ zatiaľ nemajú trestnoprávnu dohru.

Polícia však podľa neho pravdepodobne vec zachytenú na videu bude prešetrovať. V tomto prípade išlo o komika Mateja Makovického. „Neviem, ale mne to nepripadá vtipné,“ skonštatoval Šutaj Eštok.

Podľa neho celá vec môže vyzerať na prvý pohľad smiešne. „Ale potom, čo sa udialo v Handlovej 15. mája to až také smiešne nie je,“ vyhlásil Šutaj Eštok.

Ďalej uviedol, že média aj rôzni humoristi majú podľa neho právo kritizovať aj zosmiešňovať politikov. „Ale treba rozlišovať, čo je súčasťou celospoločenského diania a nastavovaním zrkadla politikom, pretože to je normálne, to je práca opozície aj médií a môže byť aj humoristov. Ale potom treba rozlišovať medzi tým, čo presahuje určitú hranicu,“ zdôraznil.

„Hoci patrí konkrétny vtip bezpochyby do kategórie čierneho humoru, nemám pocit, že prekročil hranicu, keďže bol viac o kritike slovenskej spoločnosti, než o atentáte,“ reagoval na tvrdenia ministra vnútra komik Makovický.

Násilie ani trestné činy neschvaľuje a upozornil na objektívny fakt, že atentát neuspel. „Je komediálna hyperbola dať to za vinu odchodu mladých ľudí zo Slovenska. A veta „Aká krajina, taký Kennedy“ je zjavný hyperbolický sarkazmus. Ak toto stačí na to, útočiť na komika v krajine, ktorá sa tvári, že uznáva slobodu prejavu, tak je to skôr smutné,“ skonštatoval komik.

Schvaľovanie a spochybňovanie atentátu

Minister tiež informoval, že v inom prípade obvinila polícia zo schvaľovania trestného činu muža. Vo zverejnenom videu povedal „neviem, ale podľa mňa Cintula ho zle trafil. Mal ho trafiť do čela“.

Šutaj Eštok ho zároveň označil za „jedného z absolútnych podporovateľov súčasnej opozície“. To podľa neho dokazuje napríklad aj transparent, ktorý u neho našli počas domovej prehliadky.

Na ňom dotyčný napríklad kritizuje, že Igor Matovič, Juraj Šeliga alebo Milan Kňažko nie sú pozývaný na tribúny na opozičných protestoch. „Už mu bolo vznesené obvinenie,“ doplnil Šutaj Eštok.

Šéf rezortu vnútra tiež kritizoval spochybňovanie atentátu na Fica. „Bol som s premiérom v nemocnici a videl som aj jeho zranenia a krv, ktorá s týchto zranení tiekla,“ dodal Šutaj Eštok.

Polícia od atentátu na premiéra vzniesla spolu 35 obvinení za jeho schvaľovanie. Povedal minister vnútra s tým, že 11 prípadov sa skončilo návrhom na podanie obžaloby a v siedmich prípadoch bola vec postúpená na priestupkové konanie. V ďalších 44 prípadoch policajti odmietli trestné oznámenie.

Premiéra vážne postrelil po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej 15. mája útočník Juraj Cintula. Je stíhaný pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Streľbou zblízka útočník spôsobil Ficovi viaceré vážne zranenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko