Na hlavný obsah

Bývalý maďarský europoslanec sa objavil v Rusku na verejnosti. V minulosti ho odsúdil za špionáž proti EÚ

Pred výkonom trestu ušiel do Ruska.

Bývalý maďarský europoslanec sa objavil v Rusku na verejnosti. V minulosti ho odsúdil za špionáž proti EÚ
Bývalý maďarský europoslanec Béla Kovács. Foto: STVR

V Rusku sa objavil na verejnosti niekdajší maďarský europoslanec Béla Kovács. V minulosti ho odsúdili za špionáž proti Európskej únii v prospech ruských záujmov. Maďarský najvyšší súd ho v roku 2022 poslal na päť rokov väzenia. Na výkon trestu však nenastúpil, pretože utiekol do Ruska.

Béla Kovács v rokoch 2012 až 2014 dokázateľne odovzdával ruským agentom informácie, aby pomáhal rozvracať inštitúcie Európskej únie.

Sám bol europoslancom za maďarskú ultrapravicovú stranu Jobbik. Jeho kauza prešla všetkými stupňami, až mu Kúria, teda najvyšší súd, stanovil trest päť rokov väzenia, pred ktorým však Kovács utiekol do Ruska. Darmo na neho vydali vlani nový európsky zatykač.

Minulý týždeň sa objavil na moskovskej medzinárodnej konferencii s názvom Chcem žiť v Rusku, v réžii jedného konšpiračného portálu.

Kovács žiadal ruskú verejnosť, aby sa nehnevala na Maďarov, pretože vo svojich protiruských postojoch podliehajú vplyvu západných médií. Maďarského bývalého europoslanca pre jeho spojitosť s ruskými tajnými službami prezývajú maďarské médiá KGBéla.

Odsúdenému niekdajšiemu maďarskému europoslancovi sa v Ranných správach venoval redaktor Gregor Martin Papucsek:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet