Na hlavný obsah

Maslo výrazne zdraželo. Môže za to stúpajúca cena mlieka, ale aj blížiace sa sviatky

Lacnejšie možno kúpiť maslo len počas cenovej akcie.

Maslo výrazne zdraželo. Môže za to stúpajúca cena mlieka, ale aj blížiace sa sviatky
Ilustračná snímka kráv. Foto: STVR

Maslo v obchodoch výrazne zdraželo. Kým do mája jeho cena klesala, od septembra sa začína blížiť k štyrom eurám za 250 gramov. Lacnejšie možno kúpiť maslo len počas cenovej akcie.

Na rastúcu cenu masla má najväčší vplyv stúpajúca cena mlieka na európskych trhoch. Mlieka je totiž na trhu v súčasnosti málo.

„Kravy v lete doja menej, pretože pri teplotách už nad 25 stupňov sa vystavujú takzvanému tepelnému stresu. Vtedy ich organizmus dostáva veľmi vysokú záťaž a prejavuje sa to na znížení produkcie,“ vysvetlil riaditeľ spoločnosti Agropartner Vladimír Chovan.

Aj keď na Slovensku výroba mlieka neklesla, podľa hovorkyne Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jany Holéciovej to na udržanie cien masla nestačilo.

„Slovensko je veľmi malá krajina, aby si určovala, aké budú nákupné ceny. Takže z tohto pohľadu my vždy sme ovplyvňovaní tým, čo sa deje na tých európskych alebo svetových trhoch,“ priblížila.

Cenám masla sa v Aktuálne :24 venovala redaktorka Natália Krížová:

Blížia sa sviatky

Na cenu mlieka a smotany, ktoré zvyšujú cenu masla, nevplýva len počasie. „Nakupovanie do zásoby a veterinárne opatrenia, ktoré nám spôsobili to, že nám klesli zásoby európskeho mlieka. Tie klesli približne o štyri desatiny percenta,“ dodala Holéciová.

Podľa predsedu Aliancie moderného obchodu Martina Krajčoviča môže cena rásť aj z dôvodu blížiacich sa sviatkov.

„Fakt je, že v rámci sviatkov tá spotreba stúpa, dopyt sa zvyšuje. To môže znamenať, že tá cena kvôli tomu môže ísť hore, pretože ho bude nedostatok na trhu,“ povedal Krajčovič. Dodal, že dnes ceny ovplyvňujú prirodzené veci ako je napríklad úroda alebo neúroda či ponuka a dopyt.

Zákazníci sa masla napriek jeho zdraženiu vzdať nemienia. Rast cien mlieka a smotany na komoditnom trhu sa momentálne stabilizoval. Na základe skúseností farmára zväčša od januára záujem o mliečne výrobky klesá, čo by mohlo mať vplyv aj na cenu masla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika