Na hlavný obsah

Maturitný rok preverí u študentov vedomostnú aj psychickú kondíciu. Ako zvládnuť toto obdobie?

Psychologička radí, ako čo najlepšie zvládnuť maturitný rok.

Maturitný rok preverí u študentov vedomostnú aj psychickú kondíciu. Ako zvládnuť toto obdobie?
Ilustračná snímka - maturant na Obchodnej akadémii Veľká okružná v Žiline. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Maturitný ročník prináša nielen prípravu na záverečné skúšky, ale aj dôležité rozhodnutia o budúcej kariére. Okrem toho je to obdobie bohaté na sociálne udalosti, ako sú stužkové slávnosti. Veľký vplyv má aj prítomnosť sociálnych sietí.

Toto všetko môže výrazne ovplyvniť duševné zdravie študentov. Ako môžu maturanti zvládnuť tento náročný čas poradila školská psychologička Lýdia Žáková.

Psychologička uvádza, že maturitný rok preverí nie len vedomostnú stránku, ale aj psychickú kondíciu študentov. „Bude veľmi dôležité, aby mladí ľudia zapojili v tomto roku všetky svoje zručnosti, čo sa týka psychickej výbavy, ako je cieľavedomosť, húževnatosť, vytrvalosť a zároveň odolnosť voči stresu,“ pripomína Lýdia Žáková.

Pozrite si celý rozhovor so školskou psychologičkou Lýdiou Žákovou. V relácii Ranné správy hovorila o tom, ako čo najlepšie zvládnuť maturitný ročník a výber ďalšej školy či profesie:

Podľa Žákovej je dôležité plánovanie aktivít a rozdelenie energie, pričom netreba zabúdať na regeneráciu, „dobitie bateriek a oddych“. Odporúča venovať sa aktívnemu športu alebo relaxačným technikám.

„Ja osobne mám veľmi dobrú skúsenosť z prepojenia dychových cvičení, ktoré sú zamerané na redukciu stresu, a zároveň veľmi jednoduchá relaxačná technika, ktorá sa volá autogénny tréning,“ radí Žáková.

Dodáva, že taktiež dôležité je pozitívne nastavenie a myslenie. „Nezaoberať sa detailmi a príliš perfekcionisticky riešiť každú drobnosť, ale nasmerovať sa na hlavný cieľ, a to je úspešné zvládnutie všetkých skúšok,“ podotýka psychologička.

Za prospešné považuje aj pobyt v prírode. „Vyvažovať aktivity, lebo každá jedna činnosť, ktorú robíme, môže byť vyčerpávajúca alebo naopak dobíjajúca,“ hovorí.

Ako si správne vybrať odbor?

Ako vraví psychologička Lýdia Žáková, najdôležitejšia je intuícia. „Vnútorný hlas mladého človeka, ktorý ho smeruje určitým smerom, a ktorý mu hovorí pocitovo a emocionálne, v čom sa bude cítiť dobre a čo bude preňho vyhovujúce,“ hodnotí Žáková z vlastnej praxe.

Odôvodňuje to tým, že výber profesie je na niekoľko rokov dopredu, tak „aby sme nevyhoreli a aby sme nemali somatické problémy“.

„Ak je výber čisto len z hlavy, nedajbože ešte na základe želania niekoho iného, tak sa môže veľmi rýchlo stať, že v tomto smere budeme mať rôzne problémy,“ upozorňuje Žáková. Odporúča tiež budúcu školu fyzicky navštíviť, v rámci ktorej môžeme dať na naše zmyslové podnety.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko