Na hlavný obsah

Mimoriadna situácia, dve zabité šelmy, výzva premiéra a nový návrh ministra: Čo všetko sa udialo po smrteľnom útoku medveďa?

Štátna ochrana prírody potvrdila, že zabili dva medvede.

Mimoriadna situácia, dve zabité šelmy, výzva premiéra a nový návrh ministra: Čo všetko sa udialo po smrteľnom útoku medveďa?
Jednoduchšie pravidlá regulácie medveďov ocenili najmä tam, kde sa medveď v intravilánoch obcí pohybuje. Foto: STVR

V noci na nedeľu (6. 10.) ulovili dva medvede. Jedného z nich blízko smrteľného útoku na hubára pri obci Hybe na Liptove, ku ktorému došlo v sobotu. V okresoch Liptovský Mikuláš a Brezno vyhlásili mimoriadnu situáciu. Na budúci týždeň zasadne krízový štáb. Zúčastnia sa na ňom užívatelia poľovných revírov, zástupcovia samosprávy aj štátnej správy.

Už v sobotu, po smrteľnom útoku medveďa medzi obcami Liptovská Kokava a Hybe, vyhlásili mimoriadnu situáciu.

„Predpokladáme, že by mohlo dôjsť k ďalšiemu poškodeniu zdravia na obyvateľstve, ale samozrejme aj na majetku. Tak bola vyhlásená mimoriadna situácia na celom území okresu Liptovský Mikuláš, kde počas opatrení budú môcť byť vykonávané jednotlivé záchranné práce s pomocou identifikácie tohto jedinca a jeho následným odchytom,“ informoval prednosta Okresného úradu Liptovský Mikuláš Jakub Haluška.

Reportáž o situácii po smrteľnom útoku medveďa pripravil do Správ redaktor Milan Velecký:

Štátna ochrana prírody potvrdila, že už v noci zabili dva medvede, jedného neďaleko miesta smrteľného útoku. Podľa nej treba na Liptove odstrániť najmenej 30 synantropných jedincov, ktorí sa vyskytujú v blízkosti ľudí.

Vychované a nevychované medvede

„Treba brať na zreteľ to, že stratili plachosť voči ľuďom. Osemsto nevychovaných medveďov bude robiť väčší problém, ako 5-tisíc vychovaných medveďov. Čiže k tej početnosti, ja sa vyjadrovať nebudem, tá početnosť musí byť zistená podrobným výskumom, ktorý momentálne nastavujeme,“ uviedol generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody Štefan Kysel.

„Verejne vyzývam všetky príslušné miestne orgány, aby vyhlasovaním mimoriadnych situácií vytvárali podmienky na nevyhnutné zníženie počtu medveďov na Slovensku,“ vyhlásil v reakcii na incident premiér Robert Fico (Smer-SD).

„Na rokovanie vlády predložím návrh, aby každý národný park musel mať zriadený vlastný zásahový tím na odstrel medveďov. Zvýši to reakciu v  lokalitách, kde je vysoký výskyt ľudí. Zároveň som rád, že po mojej včerajšej výzve ministerstvo vnútra cez okresné úrady vyhlásilo opäť mimoriadnu situáciu v okrese Liptovský Mikuláš, ktorú podľa mňa nelogicky v júli zrušili,“ napísal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) na sociálnej sieti.

Minister dal preveriť, či existovali oprávnené žiadosti o odstrel medveďov, ktorým Štátna ochrana prírody nevyhovela. Ak by podľa neho došlo k zanedbaniu povinností, sľubuje personálne výmeny. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko