Na hlavný obsah

Mimovládne organizácie upozorňujú na predražené mýto. NDS žiadajú o ukončenie zmluvy so SkyToll

Zisky firmy by mali naďalej rásť.

Mimovládne organizácie upozorňujú na predražené mýto. NDS žiadajú o ukončenie zmluvy so SkyToll
Ilustračná snímka - privádzač stavby D3 Žilina, Brodno - Kysucké Nové Mesto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Mimovládne organizácie vyzývajú Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) a ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD) na ukončenie pôsobenia SkyToll. Spoločnosť v súčasnosti prevádzkuje výber mýta na našom území.

Táto súkromná firma spravuje na Slovensku predražený mýtny systém. Jej zisky by pritom mali vplyvom zvyšovania mýtnych poplatkov ďalej rásť, upozornili v piatok (18. 10.) predstavitelia Nadácie Zastavme korupciu, Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) a Aliancie cestnej pomoci.

„Je to nepochopiteľné správanie zástupcov štátu v čase, keď pre prázdnu štátnu kasu ide vláda robiť najväčšie škrty za posledných desať rokov,“ uviedla Xénia Makarová z Nadácie Zastavme korupciu.

„Namiesto toho, aby diaľničiari zatlačili na zlú firmu a nevýhodnú zmluvu, ako ju označili už viacerí premiéri, postupujú ústretovo voči firme, ktorá sa roky nabaľuje na úkor našich diaľnic,“ dodala.

Vyzývajú na vyššiu transparentnosť

V rámci konsolidácie mala vláda schváliť zvýšenie ročnej diaľničnej známky zo 60 eur na 90 eur. To by malo stáť vodičov dodatočných 35 miliónov eur. Od júla by malo taktiež stúpnuť mýto o 40 percent. Bude to znamenať ďalšie zvýšené náklady pri preprave, upozornil predseda UNAS Stanislav Skala. Takto zvýšené poplatky pre ľudí by mali predstavovať ďalšie zisky pre SkyToll.

V minulosti mala pritom NDS hovoriť o tom, že výber mýta bude v jej kompetencii práve kvôli neprimerane vysokým nákladom na prevádzku starej mýtnej zmluvy. Uzavretím novej zmluvy o poskytovaní mýtnych služieb so sesterskou firmou SkyToll robí NDS presný opak. Opäť nastal stav, ktorý tu bol teraz, dodal Skala.

Predstavitelia organizácií zároveň vyzývajú na zvýšenie transparentnosti zmlúv súvisiacich s prevádzkou výberu mýta.

„Nezverejnenie súťažných podmienok a súťažnej ponuky ako neoddeliteľných príloh zmluvy bráni komplexnému posúdeniu oboch zmlúv,“ priblížila UNAS, ktorá žiada sprístupnenie príloh k zmluvám, ktoré v súčasnosti absentujú v Centrálnom registri zmlúv.

NDS uzatvorila v máji tohto roka po niekoľkoročných odkladoch zmluvu s firmou CzechToll, sesterskou firmou SkyToll, na nový mýtny IT systém.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika