Na hlavný obsah

Minimálna mzda sa v roku 2026 výrazne zvýši

Po novom bude dosahovať minimálne 60 percent priemernej mzdy.

Minimálna mzda sa v roku 2026 výrazne zvýši
Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Foto: STVR

Poslanci NR SR schválili zvýšenie minimálnej mzdy. Za zákon, ktorý predložil minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) hlasovalo 119 poslancov.

Minimálna mzda bude po novom dosahovať minimálne 60 percent namiesto doterajších 57 percent priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve.

Prvýkrát sa minimálna mzda takto vyráta pre rok 2026. Vtedy by mala dosiahnuť výšku 920 eur a od roku 2027 až 970 eur. V roku 2025 sa minimálna mzda zvýši na 816 eur ešte na základe starého systému.

Zákon o minimálnej mzde pritom čelil kritike opozície. Poslankyňa Zora Jaurová (PS) označila za nedostatok novely to, že nárast minimálnej mzdy sa nepremietne do rastu tabuľkových platov štátnych zamestnancov.

Politické reakcie

Poslanci KDH sa hlasovania o návrhu zdržali. Čo však Národná rada SR prijala, rešpektujú, uviedol poslanec za kresťanských demokratov Jozef Hajko.

„Dôvodom je to, že, pochopiteľne, doprajeme ľuďom vyššie mzdy, ale minimálna mzda musí byť v prvom rade dohodou medzi zamestnancom a zamestnávateľom a až potom má nastupovať vládny automat, ktorý určuje tieto mzdy,“ skonštatoval poslanec hnutia Hajko.

Reakcie na hlasovanie o minimálnej mzde sme priniesli v relácii Aktuálne :24

Podľa Hajka, ak na Slovensku chceme vyššie mzdy, potrebuje sa zefektívniť výroba. „Potrebujeme výrobu s vyššou pridanou hodnotou s vyššími mzdami. A v tejto oblasti nevidíme, že by vláda robila nejaké pokroky,“ dodal.

Na rozdiel od KDH, koalícia hnutia Slovensko, Za ľudí a Kresťanskej únie za návrh zahlasovali. „Hlavne pre to, lebo ministri si zvýšili platy o štyri až päťtisíc eur a bolo by nemorálne, aby ľudia nemali zvýšenú minimálnu mzdu,“ vysvetlil predseda hnutia Slovensko a poslanec NR NR Igor Matovič.

„Ale mrzí nás, že si ministri zvýšili platy už od februára tohto roku a ľuďom hovoria, že až potom v predvolebnom roku 2026,“ dodal expremiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika