Na hlavný obsah

Minister K. Šaško bude rokovať so zdravotníkmi o platoch. T. Drucker verí, že nájdu kompromis

Podľa M. Trubana sa konsolidácia nemala týkať zdravotníctva.

Minister K. Šaško bude rokovať so zdravotníkmi o platoch. T. Drucker verí, že nájdu kompromis
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) sa v pondelok (14. 10.) stretne s Lekárskym odborovým združením (LOZ). Čakajú ho rokovania aj s ďalšími zástupcami zdravotníkov. Podpredseda Hlasu a minister školstva Tomáš Drucker verí, že v raste platov nájdu kompromis.

Podľa podpredsedu Progresívneho Slovenska Michala Trubana do konsolidácie nemali byť zdravotníci vôbec zahrnutí. Diskutovali o tom v relácii o 5 minút 12.

Lekári, sestry i záchranári trvajú na tom, aby sa konsolidácia nedotkla ich platov. Podľa Trubana by sa na zdravotníkoch nemalo šetriť, lebo sa môže stať, že odídu. Tvrdí, že vláda by mala začať od seba.

Rokovaniam so zdravotníkmi sa v Správach venovala redaktorka Veronika Čokinová:

„Ako sa môže nový minister alebo premiér postaviť pred zdravotníkov, že ja som si tuto zvýšil plat dvojnásobne a ešte to ani nedaníme, ale vy si uťahujte. Podľa mňa má prísť aj sám si aspoň symbolicky stiahnuť plat, potom prísť tuto sú šetriace opatrenia v zdravotníctve,“ uviedol Truban.

Drucker hovorí, že pre zdravotníkov majú kompromisný návrh, ktorý by mohol priniesť dohodu. Upozorňuje však, že tieto financie nie sú kryté a pôjde to na úkor deficitu.

„Pán minister musí prísť s ozdravnými opatreniami vo svojom rezorte, ktoré znamenajú, že ušetrí peniaze od centrálnych nákupov, zavedením e-labu a ďalšie opatrenia, ktorými bude musieť vykryť tieto peniaze,“ povedal minister školstva.

Peniaze na mzdy zdravotníkov sa podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) nájdu, no nebude to stopercentne podľa ich predstáv.

„Aby sa automat nevalorizoval navrhovaným číslom, ktoré je v konsolidácii tri percentá, ale išiel vyššie na šesť percent a pre lekárov, zdravotné sestry. Aby bol zachovaný automat vo výške deväť percent. Ako nakoniec dohoda bude vyzerať, nechajme prosím na ministrovi zdravotníctva,“ priblížil Šutaj Eštok.

Hrozba od zdravotníkov

Kamil Šaško bude už v pondelok rokovať s lekárskymi odborármi. Novému ministrovi chcú vysvetliť, čo hrozí, ak vláda poruší dohodu spred dvoch rokov.

„Zákon, ktorý doteraz fungoval, prinášal nový personál do nemocníc, my nič iné nemáme. Nemáme lepšie nemocnice ako okolité štáty. Nemáme lepšiu medicínu ako okolité štáty. Môžeme zdravotníkom ponúknuť len stabilitu v odmeňovaní, ktorá doteraz fungovala, a toto vláda bez diskusie zmenila,“ ozrejmil predseda LOZ Peter Visolajský.

„Vstúpim do rokovaní tak, aby sme našli kompromis medzi legitímnymi požiadavkami zdravotníkov na jednej strane, ale aj potrebou ozdravenia verejných financií, pod ktorú sa dvojnásobne podpisujem,“ vyhlásil minister Šaško.

„Verím, že do 15. októbra sa mu to podarí. Takže držíme palce a verím, že bude zdravotníctvo priorita a príde s nejakými systémovými zmenami, ktoré diery, cez ktoré vytekajú financie, zapláta,“ myslí si poslanec Roman Michelko (SNS).

Na nájdenie dohody vyzval aj prezident Peter Pellegrini. Pohrozil, že konsolidačný balík nemusí podpísať celý.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika