Na hlavný obsah

Minister práce chce zakročiť proti zneužívaniu práceneschopnosti, Sociálnej poisťovni dá viac právomocí

Po novom by mohla rušiť práceneschopnosť.

Minister práce chce zakročiť proti zneužívaniu práceneschopnosti, Sociálnej poisťovni dá viac právomocí
Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Foto: TASR/Martin Baumann

Štát chce zabrániť zneužívaniu PN-iek. Rezort práce tvrdí, že zamestnanci na Slovensku sú dočasne práceneschopní viac, ako by mohli byť. V priemere maródujú 46 dní v roku. Na porovnanie, v Česku je to 31 dní. Ak by sa podarilo znížiť počet dní na PN-ke, štát by ušetril stovky miliónov eur.

V prvom polroku tohto roka zamestnanci nechodili do práce pre práceneschopnosť najmä v Prešovskom kraji. V okresoch Poprad či Kežmarok boli dočasne práceneschopní v priemere viac ako 70 dní. Najkratšie maródovali zamestnanci v Banskobystrickom kraji. Z toho v okresoch Rožňava a Banská Bystrica v priemere 26 dní.

Ako chce minister práce zakročiť proti falošnej práceneschopnosti, zisťoval v relácii Správy redaktor STVR Silvester Roštár:

„Nie je štandardom, že sú lekári, ktorí pacientovi vypíšu PN-ky len tak bez toho, aby si ju nevedel odôvodniť. Lebo kontrolný mechanizmus je vždy. Nehovorím, že pacienti niekedy nemajú takéto očakávania,“ komentoval predseda Združenia všeobecných lekárov pre dospelých Rastislav Zanovit.

Podľa ministra práce treba proti podvodným maródujúcim zakročiť. „Často nezamestnaný človek sa zamestná na jeden deň a potom, ako sa hovorí, sa hodí na PN-ku. Po novom posudkoví lekári Sociálnej poisťovne budú mať právomoc ukončovať fiktívne neoprávnené PN-ky,“ vyhlásil minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

V súčasnosti zákon neumožňuje posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne (SP) rušiť maródky. Môžu len upozorniť všeobecného lekára, že na PN-ku pacienta nie je dôvod. Ten ju však zrušiť nemusí. Minister práce sa stretol s posudkovými lekármi. Tí dokážu odhaliť ľudí, ktorí sú falošne práceneschopní.

„Určite budeme na túto zmenu pripravení. Posudkoví lekári majú nástroje, ako zo zdravotnej dokumentácie a z nahliadnutia do nej identifikovať takéto prípady,“ uviedol Milan Kučo z odboru lekárskej posudkovej činnosti SP.

Sociálna poisťovňa môže ušetriť milióny eur

Sociálna poisťovňa vyplatila v prvých šiestich mesiacoch tohto roka viac ako 812-tisíc PN-iek vo výške 330 miliónov eur.

„Ak by sa nám podarilo znížiť neoprávnené PN-ky o desať až 12 percent, tak SP ušetrí 100 miliónov eur,“ zhodnotil Tomáš.

Prvých desať dní práceneschopnosti hradí pracujúcemu zamestnávateľ. Od jedenásteho dňa zase Sociálna poisťovňa. Tá mu uhradí 55 percent z denného vymeriavacieho základu.

„Pokiaľ náš poistenec poberá PN-ku na základe zhoršeného zdravotného stavu, nemusí sa obávať. V prípade schválenia zákona mu nesiahneme na túto PN-ku,“ ozrejmil hovorca SP Martin Kontúr. Zákon je v legislatívnom procese. Ak ho schvália, platiť začne od budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko