Na hlavný obsah

Modré lagúny vody v piesku: Prívalové dažde na Sahare vytvorili unikátny úkaz

Ide o jedno z najvyprahnutejších miest na svete.

Modré lagúny vody v piesku: Prívalové dažde na Sahare vytvorili unikátny úkaz
Záplavy v saharskej púšti na juhu Maroka. Foto: AP

Saharská púšť na juhu Maroka, jedno z najvyprahnutejších miest na svete, sa po dvoch dňoch prívalových dažďov v septembri zmenila na množstvo vodných lagún. Miestni obyvatelia podobné množstvo vody nevideli už celé desaťročia.

Meteorológovia predpovedajú, že podobných nečakaných dažďov bude pribúdať, informovala v utorok (8. 10.) agentúra AP.

Dvojdňové septembrové zrážky prekročili ročný priemer na viacerých miestach krajiny, uviedla marocká vláda. V priemere v týchto regiónoch ročne spadne približne 250 milimetrov zrážok. V jednej dedine na juhu Maroka pritom spadlo za 24 hodín viac ako 100 milimetrov.

„Taký silný dážď v takom krátkom čase sme nezažili už 30 až 50 rokov,“ povedal pre agentúru AP Husajn Júábid z marockej meteorologickej služby.

Takéto dažde, ktoré meteorológovia označujú ako extratropické búrky alebo cyklóny, môžu mať veľký vplyv na vývoj počasia v regióne a na samotný región, keďže vzduch v sebe ukrýva viac vlhkosti. To má za následok väčšie vyparovanie a väčšie riziko búrok, povedal Júábid.

Pozrite si zábery zriedkavých záplav v Saharskej púšti v Maroku:

Zdroj: ASSOCIATED PRESS

Nedostatok vody v Maroku

Maroko čelí vážnemu nedostatku vody po šiestich po sebe nasledujúcich rokoch sucha. Poľnohospodári musia nechať svoje polia ležať úhorom a mestá a dediny musia obmedziť spotrebu vody.

Výdatné zrážky môžu pomôcť vyriešiť tento problém doplnením zásob podzemnej vody. Tie sa nachádzajú pod púšťou a sú dôležité pre zásobovanie púštnych komunít. Tamojšie nádrže sa v septembri naplnili v rekordne krátkom čase. Zatiaľ však nie je jasné, či to pomôže zmierniť následky sucha.

Prívalové dažde, ktoré v septembri spôsobili záplavy v Maroku a Alžírsku, si vyžiadali najmenej dve desiatky obetí a poškodili poľnohospodársku úrodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet